Екип от учени от университета в Питсбърг начело с българина проф. Димитър Димитров разработи терапия срещу COVID-19, основана на изолиране на антитяло, което блокира вируса.

Проф. Димитров работи в САЩ от 1990 година, а през 2017 година създава Центъра по терапевтични антитела в университета в Питсбърг.

Oт години той разработва терапии с антитела срещу редица смъртоносни вируси и заболявания като ХИВ и рак. От януари миналата година с екипа му се концентрират върху COVID-19 и откриване на антитела срещу него. Няколко седмици по-късно успяват, се казва в репортаж на Bulgaria ON AIR.

Според българския учен терапиите с антитела имат много голям потенциал.

Още по темата

"Ваксината не работи при всички хора. Второ - когато си инфектиран, това е единственото лекарство, това са единствените много специфични и потентни лекарства, които могат евентуално да спасят човек", обясни проф. Димитров.

От началото на годината станаха известни и няколко мутации на вируса –британски, южноафрикански и бразилски. Именно мутациите според проф. Димитров са и основната опасност за ефективността както на ваксините, така и на антителата.

"Нашите антитела, тези мутанти, върху които сега ги пробвахме, работят много добре срещу един от мутантите. Сега ги пробваме и върху други. Южноафриканският е по-опасен, избягва по-лесно от антителата, както и ваксините по-трудно го неутрализират“, кача ученият.

Проф. Димитров не изключва и вероятността от трета вълна на заразата.

"От научна гледна точка ще се справим с това нещо, въпросът е времето. То е игра на преследване. Вирусът мутира, ние го преследваме", посочи той.

Самият проф. Димитров все още не се е ваксинирал, но неговата дъщеря вече го е направила.

"Освен това идва една друга ваксина, която аз лично предпочитам. Базирана е на белтък, Novavax се казва. Скоро ще бъде одобрена, обаче в клиничния опит този вариант от Южна Африка, тя има само около 50%, даже по-малко ефективност“, каза професорът.

Тази години предстоят и клинични изпитвания върху хора чрез синтетични антитела, които неутрализират на 100 процента ХИВ инфекцията. Професор Димитров препоръча и носенето на маски и спазването на дистанция като част от борбата с коронавируса.

Вижте повече в репортажа Даяна Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase