Снимка: БГНЕС

Последователите на конспиративната теория QAnon са разделени, след като встъпването в длъжност на Джо Байдън обърка прогнозите им, че Доналд Тръмп ще остане президент, за да накаже враговете си в "дълбоката държава".

Мнозина реагираха с шок и отчаяние, когато Джо Байдън положи клетва като 46-и президент на САЩ.

"Просто искам да повърна“, написа един от потребителите в популярен чат в приложението за съобщения Telegram. "Толкова ми е гадно от цялата дезинформация и фалшива надежда." А други настояваха, че "планът" не е провален, намирайки нови теории, към които да се придържат.

В продължение на седмици последователите на QAnon популяризираха 20 януари като ден за разплата, когато видни демократи и други елитни "сатанински педофили" ще бъдат арестувани и екзекутирани по заповед на президента Тръмп.

Но тъй като Джо Байдън положи клетва и не бяха извършени никакви арести, хората от общността QAnon имаха неприятна среща с реалността. "Всичко приключи, изиграха ни", написа друг потребител.

В следващите часове хиляди други направиха подобни коментари на платформи като Gab, Telegram и други онлайн форуми, където вярващите обсъждат конспирацията, след като бяха изхвърлени от масовите социални медии заради бунтовете в Капитолия.

Съмнението дори проникна и в публикации на някои от влиятелните членове на движението, тъй като някои започнаха да поставят под въпрос фразата "Доверете се на плана" - ключов слоган на QAnon, използван от "Q" - анонимна фигура, която последователите смятат за влиятелен правителствен вътрешен човек.

"Това е много труден ден за всички нас", каза един инфлуенсър, чийто акаунт в Twitter с 200 000 последователи наскоро беше спрян. "Днешното встъпване в длъжност няма смисъл за християнските патриоти и ние си помислихме, че  "планът" е начинът, по който ще си върнем тази страна обратно."

Една жена, чийто съпруг е последовател на QAnon, каза пред BBC, че денят на встъпването в длъжност е бил "най-разочароващият" в живота му. Тя се надява, че събитията в сряда може да са разклатили вярата му в конспирацията, но се страхува от това, което вероятно може да последва. "Аз не съм човек, който използва фразата "казах ли ти" и никога не се стремя да омаловажавам или унижавам", обяснява тя и добавя, че неговите убеждения са натоварили брака им през последните месеци.

Общността на QAnon "рискува да се счупи", каза друг потребител в Gab, добавяйки, че "истинските приятелства могат да бъдат непоправимо повредени, защото хората са ядосани".

Широко възприетото убеждение в движението бе, че в някакъв момент, преди Джо Байдън да излезе на сцената, за да положи президентската клетва, военните - по нареждане на Тръмп - ще се намесят, за да арестуват Байдън и съпругата му заедно с Камала Харис, Нанси Пелоси, Чък Шумер, Барак и Мишел Обама, Хилари и Бил Клинтън, Джордж и Лора Буш и други членове на "дълбоката държава".

Редица екстремистки и неонацистки Telegram канали вече се опитаха да се възползват от хаоса в общността QAnon, като помолиха членовете си да търсят и конвертират обезумели последователи. Но някои от по-влиятелните поддръжници на конспирацията заявиха, че последователите да запазят вярата си и да не се отказват толкова лесно.

Един популярен канал в Telegram успокои своите 130 000 абонати, че Тръмп и екипът на "Q" все още контролират зад кулисите и "злите дела" на дълбоката държава ще бъдат разкрити "през ​​следващите четири години".

По-късно през деня Рон Уоткинс, една от най-влиятелните фигури в общността на QAnon, призова своите последователи да продължат напред - за изненада на много наблюдатели. Синът на Джим Уоткинс, мъжът зад 8chan и 8kun - място за съобщения, пълни с екстремни езици и възгледи, насилие и екстремно сексуално съдържание, на които публикува "Q" - по-младият Уоткинс е един от основните доставчици на изборни конспирации и играе жизненоважна роля за насърчаването на някои поддръжници на QAnon да се съберат във Вашингтон на 6 януари.

"Дадохме всичко от себе си", каза той на своите 120 000 абонати в Telegram. "Сега трябва да държим главата си високо вдигната нагоре и да се върнем към живота си, доколкото сме способни.“

С приключването на деня на встъпването в длъжност, общностите на QAnon все още бяха изпълнени със смесени емоции. Някои казваха, че чакат "Q", който до голяма степен запази мълчание в изборния ден, да публикува нещо, тъй като имаше толкова много въпроси без отговор.

А някои изразиха надежда, че Тръмп скоро ще общува директно с тях. Значителна част от общността остава твърда във вярата си, призовавайки се един друг да останат търпеливи.

Трудно е да се предвиди къде отива движението оттук.

Но някои експерти и изследователи смятат, че QAnon, който успешно е подмамил стотици хиляди последователи да мислят, че единствено те могат да спрат глобална кабала от престъпници, управляващи света, няма просто да изчезне за една нощ.

Последователите "вероятно ще останат заплаха, докато не успеят да излязат от пространството на QAnon", пише в Twitter изследователят на екстремизма Марк-Андре Аржентино.

"Дори и без QAnon, без "Q", без Тръмп, основните елементи, които карат тези хора да вярват в QAnon, все още ще останат и те ще трябва да намерят места за конспиративното си мислене и своите антидемократични идеали", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase