Снимка: архив, БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън поздрави избрания за президент на САЩ Джо Байдън броени часове преди встъпването му в длъжност като президент на Съединените щати, предаде Франс прес.

Джонсън заяви, че няма търпение да си сътрудничи тясно с Байдън.

"Сърдечно поздравявам Джо Байдън във връзка с историческото му встъпване в длъжност като 46-ия президент на Съединените щати", заяви Борис Джонсън в комюнике.

"Нямам търпение тясно да си сътруднича с новото правителство в борбата с COVID и при възстановяването след края на пандемията. В сферата на борбата с COVID и с климатичните изменения, в сферата на отбраната, на сигурността и насърчаването и защитата на демокрацията, нашите цели са едни и същи и нашите държави ще работят заедно за постигането им", изтъкна премиерът консерватор.

Още по темата

Джонсън заяви също така, че няма търпение да се срещне с Байдън на срещата на Г-7 и на голямата конференция на ООН за климата, които ще бъдат проведени тази година в Обединеното кралство.

Британският лидер разчита на тези две събития, за да затвърди мястото на Великобритания като незаобиколима сила на международната арена след излизането на Лондон от Европейския съюз.

Веднага след американските президентски избори през ноември Борис Джонсън, който беше съюзник на гледащия благосклонно на проекта за Brexit американски президент Доналд Тръмп, изрази нетърпението си да работи с демократа Байдън по общите приоритети на двете страни, сред които е борбата с климатичните изменения.

Джо Байдън обеща да върне Съединените щати в Парижкото споразумение за климата, след като встъпи в длъжност като президент на САЩ. Президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението две години след подписването му през 2015 г., припомня Франс прес.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase