Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за осигуряване на сигурността в американската столица преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари.

Това решение ще позволи на федералните власти да разпределят средства за подпомагане на града по ускорен начин.

По-рано ФБР предупреди, че се планират въоръжени протести във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на свои анонимни източници.

Американските власти решиха да започнат от утре, с шест дни по-рано от предвиденото, засилването на мерките за сигурност във връзка с церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БНР.

Още по темата

Дотогава разположените близо до Белия дом и Конгреса административни сгради, магазини и ресторанти ще бъдат недостъпни.

Пентагонът обяви вчера, че е разрешил разполагането на 15 000 войници от Националната гвардия във Вашингтон за церемонията, за да бъде избегнато ново насилие след щурма на Капитолия миналата седмица.

Близо 5000 допълнителни войници може да бъдат изпратени към тях за церемонията. За момента тяхната мисия се ограничава до логистична подкрепа на местната полиция и те ще бъдат оторизирани "само в краен случай" да извършват арести, ако ситуацията излезе извън контрол, заяви генерал Даниъл Хокансън, който отговаря за Националната гвардия в министерството на отбраната.  
 

Коментари Напиши коментар

67

Берлинер

преди 3 месеца

А Ненси Пелоси ще заличава половите/родовите различия. Вече в САЩ няма да има думи като майка и татко, всичко ше е unisex....

66

Берлинер

преди 3 месеца

Да, бай Вълчо, Русия пак би им помогнала. както през ВСВ, когато при Ардените 2 СС танкови дивизии обърнаха в бяг американскта армия, та се наложи Сталин предсрочно да мине по целия фронт в атака, 2-3 седмици преди планираната дата.

65

Берлинер

преди 3 месеца

Интересно, този път Путин не се намеси в изборите на САЩ и Тръмп ги загуби. Значи прави са CIA и FBI, Русия е била виновна за поражението на танте Клинтъница.