Снимка: архив, БГНЕС

Иракски съд издаде национална заповед за арест на напускащия президентския пост в САЩ Доналд Тръмп в рамките на разследване за гибелта на Абу Махди ал Мухандис. Той бе убит преди година заедно с иранския генерал Касем Солеймани.

През юни Иран вече издаде заповед за арест и поиска от Интерпол „червена бюлетина“ за Тръмп във връзка със смъртта на Солеймани - процедура, която още не е приключила.

Дронът, унищожил колите на двамата на 3 януари 2020 г. на летището в Багдад, бе излетял по заповед на Тръмп, който дни по-късно изрази задоволство, че е ликвидирал „двама на цената на един“, и обвини Солеймани, че е заплашвал САЩ, припомня БТА.

Специалният докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Аниес Каламар нарече двете убийства „незаконни“ и „произвол“.

Иракските съдебни власти уточниха в комюнике, че багдадският съд е издал заповедта за арест по член от наказателния кодекс на страната, предвиждащ смъртно наказание за всяко умишлено убийство.

Съдът увери, че е приключил предварителното дознание, но разследването продължава, „за да свали маските от другите извършители на престъплението независимо дали са иракчани или чужденци“.

 

Коментари Напиши коментар

26

Диана

преди 1 седмица

По тази логика и иранския аятолах трябва да се арестува защото уби американски войници в отговора им на убийството на иранския генерал, както и за това, че призовава за смърт на Тръмп...

25

Правда

преди 3 седмици

Каква неморална и безумна наглост-исламкис терорирсттичен корумпиран престъпен дитктаторски неоназистки расистки режим, който върши непрестанно престъпления срещу човечеството, правосъдието,мира и Бог да дръзва да осъжда праведен президент на правова държава явно защото Тръмп не е престъпник като тях, а се бореше с престъпните им дела и спря милиадите американски долари, наливани от ислямския терорист Обама в тения престъпен режим. Но няма да спрат да вършат престъпления докато Бог не въздад

24

Анонимен

преди 1 месец

Тия да не са нещо дрогирани там... нещо си търсят белята зорлем.