Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, след щурма на Капитолия от привърженици на президента Доналд Тръмп в сряда, предаде ТАСС.

Указът на кмета допуска при нужда да бъде задействана помощ на федерално равнище.

Извънредното положение ще бъде в сила до 15 ч. на 21 януари, т.е. ще засегне церемонията по инаугурацията на новия президент Джо Байдън на 20 януари.

Вашингтонската полиция съобщи, че при размириците в Капитолия са били арестувани 52 души, предаде Ройтерс.

По рано стана известно, че там са починали четирима души. Една жена е била застреляна от полицията при щурма на една от вратите на сградата на Конгреса, а други трима са починали "при спешни медицински случаи".

Американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън, след като работата им бе прекъсната от щурм на привърженици на Тръмп, при който загинаха поне 4 души.

При обявяване продължаване на сесията на Сената председателстващият вицепрезидент Майк Пенс се обърна към щурмувалите Конгреса с посланието „вие не победихте. Насилието никога не побеждава, свободата побеждава“. Пенс категорично заклейми нахлулите в Капитолия.

Подобни остри критики бяха отправени и от други лица на важни постове. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че щурмувалите сградата са „терористи“ и „не представляват Америка.“ Колегата му републиканец Мич Маконъл заяви „Те се опитаха да подринат демокрацията ни и не успяха.“  

За други насилието е било „опит за преврат“, подстрекаван от Тръмп, предаде БНР.

Още по темата

Бившият президент Барак Обама посочи, че историята ще запомни насилието, „подстрекавано от действащ президент, който продължи с безпочвените си лъжи за изхода от едни законни избори.“ Обама също обвини „медийна екосистема“ и „политическа партия“, като добави, че лидерите на Републиканската партия могат да изберат дали да продължат към тъмнината или към „реалността.“  

Демонстрантите се насочиха към сградата на Конгреса, след като по-рано бяха на митинг, по време на който Тръмп ги упъти да се насочат към Капитолия.  Президентът даде енергия на протестиращите, след което те се насочиха към Капитолия, където се стигна до сблъсъци с охраната и пробив на сигурността.  

Хиляди симпатизанти на президента са във Вашингтон по негова покана за протест срещу резултатите от изборите, които бяха потвърждавани на няколко инстанции.

На мястото на безредиците имаше хиляди привърженици на Тръмп със знамена в негова подкрепа и лозунги. Някои от дошлите бяха гневни, други се провикваха „Това е един добър ден за Америка,“ а трети споделяха с гордост как са пробили сигурността на Капитолия. Имаше и такива, които провеждаха спокойно разговори с противници на Тръмп. Усети се една решителност на дошлите да останат на място възможно най-дълго време, за да покажат недоволството си.  В столицата бе въведен полицейски час и по улиците може да се види засилено полицейско присъствие, както и войници на Националната гвардия.  

Новоизбраният президент Байдън описа щурма като „въстание“ и „бунт“, докато Тръмп, обвинен в подстрекаването на безредиците, призова дошлите да си отидат по домовете. Въпреки това президентът продължи в Туитър с необоснованите си твърдения. Неговият акаунт там бе заключен за 12 часа. Към подобна мярка прибегна и платформата Фейсбук.  

Междувременно, станаха ясни резултатите от балотажа в Джорджия, който бе решаващ за контрола на Сената. Двамата кандидати на демократите Джон Ософ и Рафиел Уорнак печелят. Резултатът дава мнозинство на демократите в Сената, като те вече имаха мнозинство в Камара на представителите. Така те ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики, след като встъпи в длъжност на 20 януари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар