Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп има само още две седмици в Белия дом, но след бунтът в Капитолия вчера, при който загинаха четирима души, някои републиканци обсъждат дали президентът да не бъде премахнат от поста.

Още по темата

Импийчмънтът на Тръмп може да е подходящото средство за защита. Ако той бъде отстранен по този начин, няма да има право да се кандидатира за президент отново. Но само две седмици са недостатъчни, за да има резултат от едно дело за импийчмънт.

Вторият вариант е позоваването на 25-тата поправка, която периодично се обсъжда като крайно средство за отстраняване на мошеник или неспособен президент. Някои членове на кабинета проведоха предварителни дискусии относно позоваването на 25-тата поправка за принудително отстраняване на Тръмп от длъжност, заяви източник от GOP пред CNN в сряда вечерта.

Но летвата е невероятно висока.

Какво е нужно?

За да отнеме насилствено властта от Тръмп, вицепрезидентът Майк Пенс също трябва да се обърне срещу президента и да има подкрепата на мнозинството от служителите в кабинета на Тръмп, които да са съгласни, че президентът е негоден за управление.

Тръмп може да оспори хода им с писмо до Конгреса. След това Пенс и кабинетът ще разполагат с четири дни, за да го оспорят, Конгресът ще гласува - той изисква две трети свръхмажоритарност, обикновено 67 сенатори и 290 членове на Камарата, за да го отстранят за постоянно.

Конгресът може също да назначи свой орган, който да провери годността на президента вместо кабинета. По време на последния Конгрес председателят на парламента Нанси Пелоси внесе законопроект за създаване на орган на Конгреса за тази цел, но той не беше вписан в закон.

Защо съществува 25-тата поправка?

25-ата поправка беше приета след убийството на Джон Ф. Кенеди, чийто предшественик Дуайт Айзенхауер претърпява инфаркт. Поправката има за цел да създаде ясна линия за наследяване на властта и да се подготви за спешни непредвидени ситуации.

Айзенхауер претърпява масивен инфаркт, докато е на поста през 50-те години. Това е преди 25-ата поправка, така че нямало конституционно правило, което да му отнеме властта. Вместо това той постига споразумение с вицепрезидента Ричард Никсън за предаването на властта.

Частта от 25-ата поправка, която позволява на вицепрезидента и кабинета да отстранят президента, е имала предвид лидер, който е бил в кома или е получил инсулт.

Администрацията на Рейгън изготвя, но не подписва и не предава писма до Сената, които биха взели властта от Рейгън, след като той беше прострелян през 1981 г.

Щурмът на Капитолия от бунтовниците по искане на президента може да се окаже първият подобен случай в историята на нацията. Пред CNN, след като бунтовниците бяха изведени от Капитолия, президентският историк Дъглас Бринкли каза, че никога не е мислил, че сериозно ще обсъжда свалянето на президент, който представлява опасност за републиката.

"В момента страната ни е заложник на Доналд Тръмп", каза той. "Мич Макконъл и Пелоси не могат дори да се срещнат днес в Капитолия... така че мисля, че сега трябва да видим какво можем да направим, за да контролираме Доналд Тръмп и със сигурност сред вариантите е 25-ата поправка."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase