Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп е произнасял тази реч, изпълнена с лъжи и конспиративни теории, много пъти. Но снощи ситуацията бе различна - стоейки пред Белия дом, символът на президентството в Америка, докато десетки хиляди гневни поддръжници бяха изпълнили Вашингтон. Театърът му, фонът, яростта, подстрекателството - смърдеше на фашизъм. Той за пореден път заяви, че изборите са откраднати, че бъдещето на американците е откраднато и им намекна къде могат да намерят удовлетворение.

Още по темата

Само една миля по-надолу Конгресът бе готов да обяви победата на Байдън и загубата на Тръмп с близо 7 млн. гласа. Накрая, след като опита всички законни и незаконни пътища да отмени изборните резултати, той се обърна към последното си и най-опасно оръжие. "Сега Конгресът трябва да се изправи срещу това грубо нападение над нашата демокрация. След това ще тръгнем надолу и ще бъда там с вас. Ще отидем до Капитолия. Вероятно няма да се радваме толкова много на някои от тях, защото никога няма да отнемете страната ни със слабост. Трябва да покажеш сила и трябва да бъдеш силен", говореше Тръмп, а тълпата тръгва към Капитолия още преди той да е приключил с речта си. С тях е и журналистът Ричърд Хал.

"Вървях зад група мъже във военна екипировка, които държаха радио до мегафон, за да могат да продължат да слушат Тръмп. Имаше много групи като тях, които се скитаха наоколо: милиции, Горди момчета, мъже, носещи наколенки и жилетки. Мъже, облечени така, сякаш отиват на война", пише той в текст за The Independent. Когато Хал пристига пред Капитолия, друга част от протестиращите вече са прескочили оградите и са на стълбите пред парадния вход. Колкото повече хора идват, толкова по-агресивни стават те и тестват полицията на входа. От време на време получават парчета информация.

Изведнъж някой се провиква: "Пенс отстъпи. Той е предател!"

"Когато тълпата се втурна напред, полицията отговори със сълзотворен газ и лютив спрей. Не беше достатъчно. След това започнаха да хвърлят ударни гранати в гъсти тълпи, но не успяха да преместят никого. Само идваха повече хора. Мъжете в камуфлажна екипировка се държаха като генерали на някакво чуждо бойно поле. "Войници напред! Войници напред - извика един мъж. Няколко други мъже се оттегляха с насълзени очи, след като бяха напръскани със сълзотворен газ, тълпата ги притискаше да останат, защото "за това били дошли", разказва Ричърд Хал.

Само на два метра от мъжете, които си играят на война, семейства си правят селфита.

"За някои това беше вълнуващ ден, демокрацията в действие, история, която да разкажат на приятелите си. За други това беше първият изстрел на една дългоизграждаща се гражданска война", пише журналистът. В продължение на цял час мъжете се опитват да пробият охраната. И най-накрая няколко от тях успяват.

"Те се изкачиха през пролуката и успяха да проправят път, по който да ги следват другите. Малко по-късно няколко протестиращи се появиха на балкона с изглед към тълпата. Тя ги приветства с викове "САЩ, САЩ, САЩ", "Китай не притежава Америка!" и "Чий дом? Нашият дом!" Имаше повече от едно знаме на Конфедерацията, развяващо се по стълбите на Капитолия", казва Хал.

След като вижда множество хора, които носят тениски, призоваващи за насилие над журналистите, Ричърд Хал решава повече да не се идентифицира като такъв, а да следва тълпата като протестиращ.След няколко опита, той успява да влезе в Капитолия с тях.

"По това време не знаех, но една жена беше застреляна до смърт, докато тя и друга група протестиращи се опитваха да пробият през врата близо до сенатската зала. Моменти по-късно сълзотворен газ принуди всички да се махнат от фоайето", пише журналистът. "Това е история!“ - извика един мъж. Хората си правеха още селфита. Мъжете, носещи наколенки, изнесоха закърнели речи по стълбите на Капитолия, когато хората започнаха да си тръгват", допълва той.

Часове по-късно, когато тълпата е разчистена, сенаторите се връщат в Капитолия, за да завършат започнатото и да удостоверят резултатите от изборите. Републиканците излязоха с изявления, осъждащи нападението над сградата на Капитолия като тежко нападение срещу демокрацията.

Но по улиците хората, които преди няколко минути са извършили това нападение, вече се качват на автобуси и влакове, за да се приберат у дома, усмихнати и смеещи се.

"Те се събраха на групи, за да преразкажат приключението, сякаш напускат спортна игра", пише журналистът.


"Подбуждането на президента не започна днес. Бяха месеци, години в процес на изграждане. Щурмът на сградата на Капитолия беше само предсказуемата последица от това, което се случва, когато цяла част от обществото е обусловена да живее в алтернативна реалност - такава, в която Доналд Тръмп все още е президент, а демократите се опитват да превземат страната с комунизъм. Трудно е да си представим, че скоро ще се откажат от него. И е трудно да си представим, че фашисткият обрат на Доналд Тръмп ще приключи днес", категоричен е Хал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase