Снимка: архив, БГНЕС

В САЩ днес членовете на електоралната колегия подават официалните гласове в президентските избори, провели се миналия месец. Очакванията са вотът да затвърди убедителната победа на демократа Джо Байдън, която сегашния президент Доналд Тръмп отказва да приеме.

Американците гласуваха в началото на ноември, но тъй като в страната изборът на държавен глава не е пряк, волята им се предава от т.нар. електори, които ще направят това днес.

Американската конституция дава правомощие на електорите да изберат президента и когато гласовете им бъдат преброени,се очаква Байдън да има 306 електорални гласа, а Тръмп 232. За спечелване са необходими 270.

Още по темата

Процесът, който обикновено минава на заден план, сега се следи отблизо на фона на недоказани обвинения на Тръмп и негови привърженици в мащабни измами. Но след вота днес и след сериите безуспешни опити да се въздейства на изхода със съдебни дела ще сме в солиден етап към встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, предаде БНР.

Привържениците на Тръмп и самият президент настояват, че ще продължат борбата, като не е ясно как точно при положение, че до момента опитите им както на щатско, така и федерално ниво за доказване на мащабни измами по време на изборите се провалят.

Финализирането на избирателния процес протича в обтегната обстановка. През уикенда хиляди привърженици на Тръмп, стекли се във Вашингтон на предварително планирани събития, се спречкаха с опоненти на президента.

Имаше и случаи, които бяха заклеймени от властите, на горене на знаци пред емблематични църкви на афроамериканците -  сцени, напомнили за мрачния етап от историята, в който такива тактики на расистката организация „Ку Клукс Клан“ са били използвани за сплашване на афроамериканци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase