Снимка: БГНЕС

САЩ предложиха на България да се откаже от изграждането на втора ядрена централа в страната, съобщава Франс прес, като се позовава на днешно комюнике на американското посолство в София.

Проектът е замразяван многократно заради цената и рентабилността, въпреки двата реактора, вече доставени от Русия, отбелязва агенцият, предава БНТ.

Вашингтон предпочита фокус върху другата ядрена централа на България - Козлодуй, пише Франс прес и напомня, че през ноември премиерът Борисов е обявил намерения за инсталиране там на американски реактор.

При посещение в Козлодуй в четвъртък американската посланичка Херо Мустафа предложи хибридно решение, което да позволи максимално използване на вече закупеното оборудване за проекта Белене, отбелязва Франс прес.
 

Коментари Напиши коментар

288

Vive la France

преди 2 години

Франция е създателка на ядрената енергетика. Франция има най-много ядрени реактори в Европа и е на второ място в света. Франция продава ток на цяла Западна Европа, включително на мaлoyyмните немци, които си ги изключиха.

287

Анонимен

преди 2 години

Няма по-гадни империи от колхoзниците и краварите, а Бългапия както винаги е между чyкa и накoвалнята и както винаги е управлявана от некадърници.

286

българин

преди 2 години

България Няма да се откаже!-:) Гледаме си интересите! Защо трябва да се отказваме? Защо Америка се намесва в интересите ни?