Снимка: БГНЕС

Избраният президент Джо Байдън представи ветерани дипломати и политици, които ще съставят екипа му за национална сигурност и външна политика с думите: "Америка се завърна, готова да ръководи света".

78-годишният Байдън представи своите номинации за държавен секретар, съветник по националната сигурност, секретар по вътрешната сигурност, началник на разузнаването, посланик на САЩ в ООН и пратеник за изменението на климата.

Още по темата

"Тези държавни служители ще възстановят глобалното лидерство и моралното лидерство на Америка", каза Байдън, докато шестимата мъже и жени застанаха зад него с маски на лицата.

Байдън заяви, че след като на 20 януари и Доналд Тръмп напусне Белия дом, САЩ "отново ще бъдат начело на дипломацията, готови да се изправят срещу нашите противници и да не отхвърлят нашите съюзници".

"Това е екип, който отразява факта, че Америка се е върнала, готова да ръководи света, а не да се оттегля от него", каза той косвено оспорвайки политическото мото на президента Тръмп "Америка на първо място".

Изказването на Байдън дойде, след като Тръмп претърпя допълнителни неуспехи в усилията си да отмени резултатите от изборите с необосновани твърдения за измама.

Пенсилвания и Невада удостовериха резултатите от изборите на 3 ноември вчера – ден след като щатът Мичиган направи това. Този ход предизвика Администрацията за общи услуги (GSA) да стартира процеса на преход във властта.

След като все повече членове на неговата Републиканска партия излязоха с искане да се сложи край на безизходицата, Тръмп подписа решението на GSA, на практика признавайки поражението си.

Вчера Доналд Тръмп написа в Туитър под своя снимка в Овалния кабинет: “Не признавам НИЩО !!!!!”

Джо Байдън представи и своите приоритети. Той заяви и че ще посвети първите 100 дни начело на страната на реформата в миграционните закони и борбата с коронавируса, съобщава NBC.

"Ще изпратя нов имигрантски закон до Сената, който ще отвори вратата за гражданство на 11 милиона хора без документи", каза Байдън в интервю за канала, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че възнамерява да отмени някои от указите на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп, които според Байдън са причинили щети на климата и човешкото здраве.

По-рано бъдещият президент заяви, че е готов да се срещне с настоящия държавен глава Доналд Тръмп, ако той поиска.

"Разбира се, ще се срещна, ако Тръмп го поиска", заяви Байдън пред журналисти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase