Снимка: БГНЕС

Изборите в САЩ не са приключили, все още се брои в определени щати, каза д-р Борислав Цеков от Изследователския център за Нова Европа пред БНТ.

"В момента имаме медийна прогноза, че най-вероятният победител ще бъде Джо Байдън. Юридическото положение е, че изборите не са приключили, защото още се брои в някои щати, предстои повторно преброяване в Уисконсин, а и тепърва започват съдебни преброявания. Все още има, поне по данни, които излизат през няколко часа, възможност да се обърне резултатът в Аризона - там се топи разликата", описа ситуацията в момента Борислав Цеков.

Според него вероятността да има "някакви размествания" на този етап е минимална, защото не е ясно какви доказателства за изборни нарушения ще бъдат представени пред съда.

Още по темата

"Така че нямаме избран президент, имаме медийна прогноза с висока степен на вероятност", обобщи той.

Цеков е категоричен, че в момента се води психологическа война, упражнява се натиск и определени кръгове искат да повлияят на Върховния съд.

Той припомни, че през 2000 година по същия начин след изборите е обявен за президент Ал Гор, но през декември Върховният съд на САЩ постанови решение и президент стана Джордж Буш.

Сега се очертава повторно преброяване в 5 щата.

"Най-важното е, че часовникът няма да се върне назад, статуквото преди Тръмп няма да се върне - няма светът да се върне към еднополюсен, нито вече ще има монопол на неолибералната визия в САЩ, който господстваше доскоро", обясни Борислав Цеков.

В тези избори за първи път от много десетилетия се противопоставиха две различни визии за Америка и света, добави Цеков.

Според него администрацията на Байдън еднозначно ще упражни натиск върху България да приеме безусловно претенциите на Скопие, а с Тръмп е можело да се преговаря по българската позиция за Македония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase