Снимка: БГНЕС

С 273 гласа Джо Байдън стана 46-ия президент на САЩ, съобщават от CNN. Борбата между него и Доналд Тръмп бе   изключително оспорвана, а избирателната активност бе най-високата от 1900 г. насам. Байдън спечели над 73 млн. гласа - рекорд за кандидат за американски президент. Тръмп спечели 70 млн. гласа, което го поставя на второ място.

Победата му донесе роднияj му щат Пенсилвания, който му даде 20 електорални гласа.

Негов вицепрезидент ще бъде Камала Харис. Тя ще бъде първата жена, която заема поста. Харис е и първият чернокож вицепрезидент с южноазиатски корени.

По информация на BBC Тръмп не планира да отстъпи, но победата на Байдън означава, че Доналд Тръмп остава в историята като 11-я американски президент, който е останал на поста само един мандат.

Броенето на гласове в няколко щата, сред които Уисконсин, все още продължава.

Джо Байдън ще се обърне към нацията довечера. В речта си той ще призове за обединение на нацията. Новината, че той е новият президент на САЩ, е получил у дома със семейството си. Преди да стане кандидат за президент на Демократите, Байдън бе вицепрезидент на Барак Обама. Той е и най-дългогодишният сенатор на Делауеър.

По време на цялата си кампания Байдън залагаше на "душата на нацията" и обеща, че ще се постарае да излекува държавата, счупена от президентството на Тръмп.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase