Снимка: БГНЕС

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп даде положителна проба за коронавирус, лекарите му светкавично започнаха лечение с множество медикаменти.

Не е ясно точно кога Тръмп се е заразил с COVID-19, но самото заболяване има две фази. През първата проблемът е самият вирус, през втората, най-смъртоностната, имунната ни система се опитва да се защити прекалено много, като започва да нанася щети на органите в тялото ни. Има и два типа лечение - лекарства, които директно атакуват вируса и такива, които се използват за успокоение на имунната система.

И така - какви лекарства се използват за лечението на Тръмп и какво ни казват за състоянието му?

Дексаметазон

Това са стероиди, които спасяват животи, тъй като успокояват имунната система. Но те трябва да се приложат в правилното време. Ако дексаметазонът се приеме по-рано, той може да влоши нещата като направи тялото ни напълно неспособно да се бори с вируса.

Това не е лекарство, което лекарите предписват в "леката" форма на COVID-19.

Според проучване, направено във Великобритания, дексаметазонът е най-ефективен, когато пациентът вече се нуждае от лечение с кислород - етап, който според лекарите Тръмп така и не достига. СЗО пък препоръчва лекарството да се използва в "тежки и критични" случаи.

Да, нивото на кислород в кръвта на Доналд Тръмп спадна под 94%, което е един от критериите на Националния здравен институт за "тежко заболяване". Но тези ниски нива не са постоянни и разликата между този, който се нуждае от кратко лечение с кислород и пациентът с напреднала инфекция от COVID-19 e огромна.

Някои експерти предполагат, че президентът може да бъде дееспособен поради ефектите, които стероидът може да има върху ума. Страничните ефекти на дексаметазон включват тревожност, променнливи настроения и когнитивно увреждане, но те са по-чести при продължителна употреба, а не при краткия курс, през който премина Тръмп. И все пак ефектите от лекарството са видими - емоционалният президент на страна, в която вирусът уби над 200 хил. души обяви, че "не трябва да се страхуваме от коронавируса", а той се чувства "по-добре отколкото преди 20 години". След като пристигна в Белия дом, Тръмп публично, почти театрално, свали маската си.

Терапия с моноклонални антитела

Това е комбинация от антитела, произведени от компанията Regeneron, които имитират собствения ни имунен отговор. Антителата физически се прикрепят към коронавируса, за да не може той да се промъкне в клетките на тялото ни. Те правят вируса "по-видим" за останалата част от имунната система.

Миналата седмица компанията публикува резултатите от тестовете на тази терапия на сайта си. Те показват, че коктейлът от антитела намалява количеството вирус в тялото и съкращава времето, което е нужно на пациентите да се възстановят. Но тези резултати са от тестовете върху хора, които не са се нуждаели от болнично лечение. Заключенията не са прегледани и от лекар.

И все пак има голяма надежда този подход да дава добри резултати. Доказателствата при пациентите обаче все още са много ограничени и моноклоналите все още се класифицират като експериментално лечение, а клиничните изпитвания продължават. Президентът е един от малцината хора, които са преминали през терапията извън тези изпитания.

Ремдесивир

Това антивирусно лекарство е разработено, за да се бори с ебола. То действа като обърква вируса, тъй като изглежда химически подобен на някои от суровините, които той трябва да възпроизведе. Това нарушава способността на вируса да прави хиляди копия от себе си.

Клиничните проучвания показват, че лекарството намалява продължителността на симптомите от 15 на 11 дни.

Няма обаче доказателства, че с ремдесивир са спасени животи.

Подобно на моноклоналните антитела, ремдесивир вероятно ще има най-голямо въздействие в началото на инфекцията.

Какво още е приемал Доналд Тръмп?

Лекарите на Тръмп казват, че той също така е приемал цинк, витамин D, фамотидин, мелатонин и аспирин. Не е ясно дали някой от тях е предназначен директно да лекува COVID-19.

Цинкът е минерал, който има роля в имунната система, но няма доказателства, че такива добавки подобряват способността на хората да се борят с вируса. Витамин D е известен като слънчев витамин, тъй като се произвежда в кожата в отговор на слънчева светлина. Той също така играе роля в имунната система, но отново няма доказателства, че приемането на добавката помага срещу коронавируса.

Фамотидин намалява производството на стомашна киселина и се използва за хора със стомашни язви или рефлукс. Има малки проучвания, които предполагат, че това може да помогне, но те се считат за недостатъчни и изследователите призовават за повече изследвания.

Мелатонинът е хормон, който тялото произвежда вечер и ни помага да заспим. Понякога се дава като лечение на безсъние.

Аспиринът е болкоуспокояващ и разредител на кръвта, който се използва за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. Необичайно съсирване на кръвта е наблюдавано при пациенти с COVID-19, а лекарството може също да успокои възпалението в тялото. Има опити с аспирин за третиране на COVID-19, но няма доказателства, че е полезен.

Лечението, което Тръмп получи обаче е недостъпно за другите хора

Разбира се, ако един обикновен американец се разболее от COVID-19, той няма да получи същото лечение, както президентът на страната. Напълно нормално е лидерът на САЩ да получи допълнително внимание в борбата си с вируса, но някои от медикаментите, които той приема, дори не са достъпни за обществото. Именно това забрави Доналд Тръмп, когато публично заяви, че не трябва да се страхуваме от коронавируса.

До лечението на Regeneron достъп са имали 275 пациенти, но то не е получило одобрение от Комисията за контрол на храните и лекарствата, така че не може да се използва при лечението на всички, които се разболеят от коронавируса. За повечето хора, които не са президента на Америка, да се получи достъп до експериментално лечение е изключително трудно.

Също така Доналд Тръмп получава ремдесивир и дексаметазон, което го превръща в единственият човек на планетата, който е имал достъп до тези три метода на лечение едновременно. Той също така има и предимството да е "най-тестваният човек на Земята", докато за обикновенните американци да се доберат до тест за COVID-19 е малко по-трудно.

И все пак, въпреки предимството, битката на Тръмп с вируса може също да продължи дълго време. Според експертите, това, че е напуснал болницата и сега се чувства добре, не означава нищо. Това е често срещано явление при по-тежките случаи, които са изписвани от болницата, но с течение на времето състоянието им се е влошавало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase