Снимка: архив, БГНЕС

Коронакризата засегна тежко и младите хора в Америка. Много от тях са се завърнали в дома на родителите си. Там, в "Хотел Мама", им е по-лесно в ненормалната ситуация около пандемията от COVID-19, пише Дойче веле.

Зак напуснал квартирата си през май: 23-годишният бакалавър по икономика имал временен договор със Световната банка, който обаче изтекъл. Тогава той решил да завърши магистърска степен в Джорджтаунския университет, но лекциите в момента навсякъде се водят само онлайн. Затова решил, че няма смисъл да плаща повече скъпия наем, събрал си вещите и се върнал обратно в дома на родителите си в Пенсилвания.

Всеки втори живее с отново родителите си

Сходна е съдбата на мнозина негови връстници. Повече от половината от младите пълнолетни американци междувременно отново живеят при родителите си. По-точно казано, става дума за 52% от младежите на възраст между 18 и 29 години.

Подобно висок е бил делът им само през Голямата депресия 1929 година, сочи едно проучване на Института Пю. А сред младежите между 18 и 24 години процентът на живеещите в дома на родителите дори е над 70 на сто.

Пандемията с коронавируса засегна младите хора в САЩ особено силно. Повечето от тях току-що са завършили университет или са започнали някъде работа, а ето че кризата с коронавируса преобърна всичките им планове надолу с главата. От февруари досега общо 2,6 милиона души са напуснали досегашните си квартири, за да се върнат обратно в бащиния си дом.

Още по темата

Една от тях е Тарика, която казва: „Живеех сама, а ако трябва да си под карантина и си сам, е твърде тежко“. Тя все още има работа, но въпреки това се е върнала обратно при родителите си.

Някои родители вече се питат дали изобщо ще могат да се отърват вече от порасналите си деца: “Аз готвя за всички, а пералната машина постоянно е в действие“, казва една отчаяна майка.

Защото е по-евтино

Още от 1960-те години насам се забелязва тенденция все повече млади хора да остават до късно в дома на родителите си.  Броят на несемейните сред тях расте, квартирите под наем в градовете станаха  изключително скъпи, също както и общежитията на университетите. За много младежи се оказва по-евтино да живеят при мама и татко и да пътуват до университета или до работата си.

В момента американската икономика бавно започва да се съживява след пандемията. В много университети от зимния семестър вече ще има нормални присъствени лекции. Затова пък голяма част от студентските общежития все още са затворени, а мнозина продължават да изчакват, преди да решат дали да се върнат обратно. Пък и защо да бързат? При мама и при татко си е най-удобно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase