Снимка: Facebook

Поредно видео, заснето от задължителните камери, които трябва да носят полицаите в САЩ, показва как чернокож мъж, който не носи оръжие, е задушен от органите на реда. Те дори се смеят на страданията му.

Даниел Пруд е арестуван на 23 март в Ню Йорк. 41-годишният мъж имал проблеми с психическото здраве, а този, който звъни на органите на реда е брат му, тъй като мъжът бил агресивен спрямо тях.

"Вдигнах телефона и се обадих, защото исках помощ за брат си, а не той да бъде линчуван", казва Джо Пруд. Брат му Даниел, който е баща на пет деца и работи в склад в Чикаго, бил на гости на роднините си в Ню Йорк.

Това, което се е случило с него, дълго време не стига до медиите, но вчера семейството му публикува видео и записи, които показват какво се е случило с него. Сред тях са и фаталните 12 минути, които водят до смъртта му.

Пруд излязъл да тича гол. Когато полицаите дошли, той веднага се подчинил на заповедта им да легне на земята. От време на време той обижда полицаите и ги плюе, но не се опитва да ги нарани физически.

12-минутното видео показва как Пруд лежи гол на земята с белезници, а полицаите му се подиграват. След като той казва, че има коронавирус, те слагат на главата му качулка, която органите на реда по принцип използват, за да не бъдат наплюти от задържаните. Много защитни организации обаче се обявяват против тях, защото те са довели до смъртта на десетки затворници, принудени да ги носят.

Пруд настоява качулката да бъде махната и крещи на полицаите: "Разкарайте я от мен". Крещенето му обаче преминава в тихо мърморене, след като един от офицерите го притиска с две ръце към земята и му казва да "спре да плюе". Пруд спира да се движи, вижда се, че от устата му излиза вода, а един от полицаите го пита: "Човече, да не повръщаш?" Друг го докосва и отбелязва, че тялото му е прекалено студено.

След това идва линейката, а медиците правят сърдечен масаж на мъжа. Той е качен в линейката и откаран в болница. Пруд е в мозъчна смърт, а седмица по-късно животоподдържащите апарати са спрени. В своя доклад медицинските специалисти са категорични, че това е убийство, причинено от "усложнения от задушаване в условията на арест".

Пруд умира два месеца преди Джордж Флойд, който също издъхна след задушаване по време на арест. Кончината на Флойд обаче бе оповестена в медиите почти веднага, а кадрите от смъртта му предизвикаха масово недоволство, което продължава и днес. Въпреки протестите обаче атаките над чернокожи от страна на полицията не спират.

В момента тече разследване по случая, а групи за защита на правата на човека настояват полицаите, които са допринесли за смъртта на мъжа, да бъдат съдени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase