Снимка: БГНЕС

Северните части на американския щат Калифорния, около град Сан Франциско, продължават да са блокирани от огнена стихия. Очаква се метеорологичните условия утре да се влошат с нови ветрове и бури, предаде Франс прес.

Най-голямото огнище, което се намира северно от Сан Франциско, вече изпепели 127 000 хектара площи, допълва БТА. Изпратените На място са изпратени 1400 пожарникари, които напредват в борбата с пламъците и вчера сутрин бяха овладели 15% от територията на пожара, при 7% преди два дни, съобщи Калифорнийската служба за борба с пожарите "Кал Файър". Огънят вече е унищожил 560 сгради и е причинил смъртта на четирима души.

Южно от Сан Франциско, недалеч от град Сан Хосе, има друго огнище. Огънят там до този момент е погълнал над 118 000 ха площи и продължава да бушува. За това допринася сухата горещина в района. Снощи бяха овладени 10% от този пожар.

Трети голям пожар гори в близост до Санта Круз. Близо 77 000 души са били евакуирани заради него.

Общо над 119 000 души са напуснали домовете си от избухването на пожарите, които са възникнали след поредица гръмотевични бури. За 72 часа на територията на щата са паднали над 12 000 мълнии.

Властите в община Санта Круз на брифинг казаха, че по-благоприятните метеорологични условия са дали възможност пожарникарите да овладеят в голяма степен огъня и да предпазят жилищните сгради.

Националната метеорологична служба обаче предупреди, че относителното затишие е временно и днес, в понеделник и вторник се очакват ветрове с пориви до 100 км/ч. Те най-вероятно ще разпалят още пожарите.

Друг рисков фактор през следващите три дни са очакваните нови гръмотевични бури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase