Снимка: БГНЕС

През последните месеци се появи нова откачена конспиративна теория. Тя се разпространява главно от крайнодесните в Америка. Те се заклеват във вярност на QAnon - един миш-маш от различни конспиративни теории, според които Доналд Тръмп е спасителят на света. Някои от вярванията им също са притеснителни - според тях пандемията не е истинска, нито борбата за расово равноправие в САЩ. Вярата в QAnon успява дори да разбие семейства.

Според разследване на BBC интересът към тази конспиративна теория е нараснал от началото на пандемията. Но какво е QAnon?

"Това е много сложна конспирация, според която светът се управлява от елитна клика почитащи Сатаната педофили. Според тях, тази клика контролира всичко, включително и медиите, Холивуд и най-вече политици, като Хилари Клинтън. Доналд Тръмп пък, с помощта на военни от висок ранг, публикува анонимно информация във форуми като 4chan, 8chan и 8kun", обяснява ютубърът Травис Вю.

Накратко QAnon се превръща в култ, почитащ Доналд Тръмп. Не всички последователи на конспиративната теория обаче са били последователи на президента на САЩ преди това.

"Никога не съм гласувал преди това. Не вярвам в системата за гласуване. Когато Тръмп се появи си мислех, че той е просто още една пионка на илюминатите ", казва Ник Нитоли, който е част от QAnon, пред BBC. Той е музикант, но като много други последователи на теорията, прекарва по 16 часа на ден онлайн. Според него, Кенеди е убит от ЦРУ, 11 септември също е бил "вътрешна работа", хората от правителството на Америка се опитват да контролират обществото. Всъщност, почти няма конспиративна теория, в която Нитоли да не вярва.

Преди пандемията QAnon се споменава сравнително рядко в социалните мрежи. Но през март броят на постовете рязко скача. Членовете в най-големите групи, които подкрепят конспиративната теория, са се увеличили със 700%. Повечето поддръжници са от САЩ, но се откриват и последователи във Великобритания, Германия и дори Бразилия.

"Това увеличение идва във времето на обществена нестабилност, във време на сътресение за много хора. Обществото търсеше отговор на въпроса: "Защо се случва всичко това?" Също така те бяха затворени в домовете си, залепени за компютрите и телефоните си по цял ден. За това те бяха изложени на всичко това онлайн", обяснява Ауфи Галахар от Института за стратегически диалог. Организацията й се занимава с изследване на екстремизма, но започва да анализира и QAnon.

"QAnon бе класифицирано като "национална терористична заплаха" от ФБР миналата година. Конспирацията се появи в платформи, които се свързват с белите супремасисти и крайно десните екстремисти. И въпреки че не можеш да наречеш последователите на QAnon екстремисти, конспирацията се намира в периферията именно на този екстремизъм", допълва тя.

В Reddit пък се появява страница, в която членове на различни семейства споделят тревогата си, че техни роднини са били погълнати от QAnon теорията. По-голямата част от тези хора са възрастни - родители или баби и дядовци.

"Тя вярва, че Бил Гейтс е създал пандемията от коронавирус и е създал бъдещата ваксина, която съдържа микрочипове, с които да ни следи. Трябва да свикна с факта, че човекът, който познавах като своя майка, вече не е същият и тя няма да се върне."

"Твърди, че COVID-19 е биологично оръжие, което засяга само педофили. Белината била лекарство.

"Попитах го: "Нали осъзнаваш, че тези хора вярват, че Демократите и известните личности буквално се хранят с бебета?" А той отговори - "Да. И аз го вярвам."

Тези хора смятат, че са изгубили своите близки заради култ. QAnon има и евангелистки аспект - последователите му са насърчавани да привлекат свои приятели и близки в редиците му. Поддръжниците на конспирацията наричат това "да им дадеш червеното хапче" - препратка към "Матрицата".

Някои семейства трудно приемат факта, че хората, подкрепящи QAnon, вярват, че пандемията е измислица.

"Баща ми пребори рака, но е имуно-компрометиран. Ако и той започне да вярва в това, животът му ще е поставен под риск."

"Тя е на 81 години и не носи маска. По никакъв начин не спазва социална дистанция."

"Тя твърдеше, че майката на приятелката ми е имала COVID-19, защото е педофил. Тогава се притесних много."

"Пандемията е измислица. Слуховете на улицата гласят, че президентът Тръмп се опитва да вкара всички тези хора в затвора заради педофилия и пренасяне в жертва на деца. Но подземната клика контролира медиите и затова се разпространява тази история - за да се спасят", категоричен е Ник Нитоли. Има вероятност поне един от вярващите в QAnon да попадне в Конгреса. Нитоли коментира и това: "Така ще си върнем държавата. Не си губим времето".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase