Снимка: БГНЕС

Измина един месец от убийството на Джордж Флойд. Неговата смърт на 25 май не само разпали нови протести срещу полицейското насилие в САЩ, но и предизвика митинги по цял свят, които настояваха за расово равноправие. Само един месец по-късно, отнетият живот на Флойд наистина успя да промени работата на полицията, културата и засега почти всеки аспект от американския живот.

Четири дни

Само четири дни след смъртта на Джордж Флойд полицаят, който го задушава, е арестуван и обвинен в убийство. Тримата му колеги, които са свидетели на престъплението, също са с повдигнати обвинения за съучастие. В историята на Минеаполис това е най-бързото повдигане на обвинение срещу полицай. Подобна бърза реакция е рядкост из цяла Америка. Проучване показва, че за 99% от убийствата, извършени от полицаи между 2014 до 2019 година, не са повдигнати абсолютно никакви обвинения срещу извършителите.

Реформа в полицията бе предложена на всички нива в правителството на САЩ. Минеаполис иска да съкрати бюджета на своя департамент, в други градове на полицаите бе забранено да прилагат задушаващи техники и да нападат без предупреждение. Някои от училищата прекратиха своите договори за охрана с полицията. Демократите и Републиканците предложиха национална реформа, а Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която цели да спре полицейското насилие като насочи федерални пари към тези полицейски управления, които прилагат "само добри практики".

И в миналото правителството се е опитвало да реформира полицията. Но никога не се е случвало толкова бързо.

Повече от 2000 протеста

Почти веднага след смъртта на Джордж Флойд се появиха и първите протести. В следващите дни нови и нови щати се включваха към недоволството, а на края във всички 50 от тях имаше митинги срещу полицейското насилие. След това протести започнаха да се организират и по целия свят, разпалвайки разговорите за расизма в повече от 60 държави.

Повечето протести бяха мирни, но на някои места насилието ескалира. През това време, полицията използва повече сълзотворен газ и гумени куршуми в сравнение с предишни години. Видеа показват ужасната жестокост, с която органите на реда се отнасят към протестиращите.

250 милиона долара

Това е сумата, която NFL обеща, че ще дари в следващите 10 години, за да сложи край на системния расизъм. Това е същата организация, която през 2017 година наказа двама от играчите си заради това, че протестираха по време на националния химн срещу насилието над чернокожите американци.

Това е само един от примерите за това как Джордж Флойд промени културата ни. В негова памет започнаха множество кампании в социалните мрежи, промениха се и марките, които използваме и дори предаванията по телевизията - предаването "Ченгета", което възхваляваше насилието от страна на полицията, вече го няма.

"Отнесени от вихъра" също бе свален от стрийминг платформите и ще се завърне там, но с добавено обяснение за историческия контекст. NASCAR пък забрани развяването на знамето на Конфедерацията по време на състезанията.

68 килограма

Толкова тежи статуята на един от генералите на Конфедерацията, която бе премахната във Вирджиния. Десетки подобни пък станаха жертви на вандализъм, някои бяха свалени от самите протестиращи. Но тук не става дума само за генералите на Конфедерацията, нито пък само за САЩ. Подобни актове имаше из цяла Европа. В Белгия поискаха премахването на статуите на крал Леополд, във Великобритания - на Уинстън Чърчил. Властите дори трябваше да покрият монумента на премиера на Обединеното кралство, за да не става повече жертва на вандалите.

Движението едва ли ще спре до тук. Ще започват все повече разследвания на полицейско насилие. Предстоят и президентски избори, а страната трябва да се справи и с епидемията от коронавирус, която още повече подчерта расовите различия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase