Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди хора се включиха в шествия в градове в САЩ от източното до западното крайбрежие, за да отбележат Деня на свободата.

Ройтерс отбелязва, че тази година празникът по случай окончателното премахване на робството в страната преди повече от един век и половина има особен заряд в момент, когато тя преосмисля расисткото си наследство. От миналия месец САЩ са обхванати от антирасистки протести след смъртта при полицейски арест на чернокожия Джордж Флойд.

Вчера демонстрантите призоваха за расова справедливост.

Много прояви бяха отменени заради пандемията от новия коронавирус. Вместо това активисти организираха онлайн чествания и улични шествия, а през няколко големи града преминаха и организирани колони от автомобили.

Още по темата

Настроението до голяма степен бе празнично, както повелява традицията в Деня на свободата. Демонстрантите обаче също така скандираха за слагане на край на бруталността и дискриминацията от страна на полицията и осъдиха потисничеството и расизма.

В столицата Вашингтон участниците в шествието се събраха първо около мемориала на Мартин Лутър Кинг. Близо до Белия дом стотици демонстранти танцуваха в празнично настроение на площад, прекръстен наскоро на "Животът на чернокожите има значение".

Денят на свободата се отбелязва на 19 юни - датата, на която през 1865 г. са освободени последните роби в САЩ - в щата Тексас, след края на Гражданската война.

Той е обявен за официален празник в Тексас от 1980 г. 45 щата и федералният окръг Колумбия последваха този пример.

Четирима сенатори демократи планират да внесат законопроект за обявяване на Деня на свободата за федерален празник.

Анкета, проведена от Националния център за проучване на общественото мнение (NORC) за Асошиейтед прес, показва, че 54 процента от американците подкрепят антирасистките протести. 32 на сто не ги одобряват, а 14 процента нямат мнение.

44 на сто от анкетираните смятат, че протестите ще променят страната към по-добро. 21 процента са на обратното мнение, пише БТА.
 

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 1 година

И запалиха знамето на сращ и статуята на Вашингтон. Ой каква демокрация. Колко добре се живее в САЩ. Години им трябва да догонят руснаците.

68

Претенциите

преди 1 година

Претенциите на чернокожите в САЩ били не толкова за равни възможности,колкото за равностойно обществено положение,тоест равностойни реализации и доходи. Църните имат отдавна равни права и безброй програми за подпомагане и интегриране,но пусто са много мързеливи и нефелни. Трето поколение тъмнокожи в САЩ не се образовот,не работят ,а живият от социални помощи.

67

Христо Христов

преди 1 година

До Било каквото билоПроблемът е, че в европа най-крещящите за расизъм и дискриминация са зелените психопати и на второ място либералните им съмишленици.