Продължават вандалските прояви срещу паметници в целия свят. Смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд в САЩ предизвика серия от протести и размирици и отвори дебата за паметниците на личности, които са определяни за колонизатори и расисти. Какви са рисковете от пренаписването на миналото? 

"Следя внимателно мотивите на хората, които смятат, че имат право тези паметници да бъдат премахнати. В САЩ това може да стигне до бащите основатели, до първия президент на САЩ, защото той е робовладелец. Когато отиваш да сваляш статуите на хора от Конфедерацията, които са имали роби, стигаш и до другите, имали роби", коментира журналистът Георги Милков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По неговите думи Джордж Вашингтон не е освободил робите си, дори след смъртта си.
 
"Ще дойде ден, в който някой ще каже, че Джордж Вашингтон е робовладелец. Стигна се до абсурди. Това, което се случва в Щатите, се отрази на Европа. В Мартиника беше свалена статуята на Виктор Шoлшер, който е направил най-много за свалянето на робството във Франция и нейните задморски територии. Той е завещал и цялото си богатство на този остров", каза Георги Милков.
 
Той смята, че нямаме представа как ще изглеждат градовете на бъдещето. 
 
"Тези три месеца, в които целият свят живя затворен, в несигурност и страх за бъдещето, се отразиха на това, което наблюдаваме в момента. По улиците на САЩ полицейската бруталност не се появява за първи път. Голяма част от обяснението се дължи на този капсулиран страх, който избухна", допълни журналистът.
 
Той добави, че най-доброто нещо, което може да се направи с историята, е тя да се знае, за да може да се върви напред. 
 
"Мултикултурализмът и феминизмът се сблъскват челно като два бързи влака в Сиатъл. В България също имаме своите демони. Това е дебат, който всяко общество води със своята собствена мъдрост. Това, което се вижда по улиците на САЩ, е по-скоро емоция, от която някой се възползва", коментира още Милков.

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 1 година

Дивакът си е дивак, братче.

57

Богомил

преди 1 година

Не знам за Дж.Вашингтон, но древните гърци/ с които днешните нямат много общо/ са били робовладелци. В същото време западноевропейците, когато търсят своята идентичност след създаването на националните държави там и основно през 18-ти век, започват масово пренаписване на историята и обявяват елините/името елини, както и Атина са тракийски/ за основоположници на демокрацията. Робовладелец-демократ?! Парадокси, до които се стига когато историята се гради върху фалшиви, политически основи и митове

56

Анонимен

преди 1 година

До Четете НицшеЗащо да четем Ницше, ако сме изучили основателя на цинизма Диоген? Последният е казвал, че кучето върти опашка, ако го храниш и те лае, ако му се караш. В случая кучешката логика е къде по-логична от логиката на човека-слуга и васал, който обожава господаря и дава мило и драго за един юнашки шут в лицето от обутия в ботуш господарски крак.