"Проблемът с расизма не се е задълбочил, просто сега бива заснет." Това бе един от често срещаните лозунги по време на протестите срещу полицейското насилие срещу чернокожи в САЩ. А зад думите има много истина - едва ли целият свят щеше да излезе по улиците, ако видеото, запечатало последните моменти на Джордж Флойд, не бе излязло на бял свят.

Изведнъж, мрежата бе препълнена с клипове, които показват точно какво е отношението на полицията срещу гражданите на Америка.

За да създаде по-ясна картина за полицейското насилие, потребителят T. Greg Doucette в Twitter публикува 500 видеа, заснети само по време на протестите в памет на Джордж Флойд. На тях се вижда как органите на реда се врязват с кола сред мирно протестиращи, как са разбили черепа на 25-годишно момче, как един офицер блъска жена на земята и я нарича "тъпа кучка" или как група полицаи пребиват няколко протестиращи с палки.

Пред The Los Angeles Times, той обяснява, че е започнал да публикува серията от клипове, тъй като хората често не вярвали само на едно видео, а властите казвали, че това е единичен случай.

"Когато публикуваш един клип, хората започват да оправдават полицаите с това, че "жертвата едва ли е била ангел", "този офицер е просто една гнила ябълка" и така нататък. Започнах да събирам видеата, за да покажа, че това се случва навсякъде и е проблем. Първо публикувах дузина видеа, а след това хората започнаха да ми пращат още и още. Списъкът се увеличаваше, а колкото повече хора споделяха поста, толкова повече хора ми пращаха клипове", обяснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase