Снимка: БГНЕС
Продължават са се провеждат протести срещу расизма в редица градове на САЩ. На доста места по западното крайбрежие след мирните демонстрации се стигна и до различни инциденти и сблъсъци с полицията. По източния бряг не се стигна до инциденти, предаде БНР.
 
Някои избраха да се отдадат на празнична атмосфера, в това число и танц на фона на традиционния саундтрак на Вашингтон - go-go музиката, а други подчертаваха проблемите довели до смъртта на афроамериканци.
Още по темата
 
 
В събота вечер група изписа на една от улиците „Дефинансирайте полицията“. Това послание се прие като критика към кмета на Вашингтон Мюриел Баузър за това, че е предложила увеличаване бюджета на полицията за сметка на този за образование. Протестиращите също заявиха, че инициативата улица да бъде кръстена "Black Lives Matter Plaza" в солидарност с протестиращите е бил просто политически пиар. Опонентите й настояха за конкретни, а не символични действия.  
 
Протестите срещу расизма в страната са едно от най-големите предизвикателства за президента Доналд Тръмп. Той заклейми смъртта на Джордж Флойд, но понесе остри критики за насърчаването и използването на армията в отговор на протестите. Това му навлече обвинения в ескалиране на напрежението. 
 
Тръмп изтъкна, че за да има подобряване на междурасовите отношения в страната е необходимо наличието на силна икономика. Президентът направи коментарите по-рано през седмицата като отговор на въпрос дали има план за спиране на системния расизъм. Миналия петък стана ясно, че данните за безработицата през май са по-добри от очакваните.
 

Коментари Напиши коментар

26

Да

преди 10 месеца

ДА !
Затворете полицейските участъци в САЩ. До един . Нека всички полицаи станат безработни или им дайте да продават царевица на пазара . Нека полицейската професия в САЩ бъде заличена в трудовия кодекс .....

Ако това се случи Америка ще е в пламъци и до една година ще прилича на западнала африканска държава от третия свят . Нещо като Конго или Сомалия . Бели няма да има въобще, магазините ще са обрани, къщите изгорели ...и само чер.ни, мръсни сенки ще скитат без посока по улиците ..... хахаха

25

от маалата

преди 10 месеца

На американците много им тежат строгите закони!И на тях им се иска да я карат както дойде!Само дето без закони САЩ нямаше да са това което са!

24

Анонимен

преди 10 месеца

И аз считам, че полицията е по-скоро вредна.
Всички ченгета се занимават и с престъпна дейност, кой с каквато може.
Или "покровителстват" такава.