Снимка: БГНЕС

Бившият американски президент Барак Обама подкрепи протестите за расова справедливост в страната, които започнаха след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията в Минеаполис. Обама посочи, че случващите се цялата страна демонстрации могат до доведат до промени, пише БНР.

Още по темата

Първите си видеокоментари предшественикът на Доналд Тръмп направи по време на онлайн връзка с активисти. Обама призова властите да преразгледат политиките си за използване на сила.

46-годишният Флойд загина от задушаване по време на арест миналата седмица. Полицаят сложил крак на врата на Флойд е обвинен в убийство. Обвинения в помагачество при убийство  бяха повдигнати към останалите полицаи, участвали в ареста. Смъртта на Флойд в ръцете на органите на реда доведе до масови протести.

В коментарите си във вторник Обама заяви, че мотивацията на протестиращите може да послужи като вдъхновение за по-мащабна промяна.

„Нека използваме това, за да можем най-накрая да въздействаме“, каза Обама.

Другите трима живи бивши президенти - Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън също реагираха с изявления срещу расизма.

Изявленията им съдържаха пряка или косвена критика към президента Доналд Тръмп, който осъди неколкократно убийството на Флойд, но беше критикуван, че не е заел твърда позиция срещу расизма и не е показал разбиране спрямо обществения гняв в САЩ срещу полицейската бруталност към афроамериканците.

Бившият президент Джими Картър заяви, че са нужни повече действия срещу расовата дискриминация от страна на полицията и на правосъдната система. Той заклейми "неморалните икономически несъответствия между белите и чернокожите".

"Имаме отговорността да създадем свят на мир и равенство за нас и за бъдещите поколения", подчерта Картър.

"Фактът, че много афроамериканци, особено младите мъже от афроамерикански произход, са тормозени и заплашвани в собствената си страна, представлява ужасяващ провал", заяви вчера президентът Буш-син.

Бил Клинтън нарече смъртта на Флойд "поредната от дълъг списък с трагедии и несправедливости и болезнено напомняне, че расата на човека все още определя това как той ще бъде третиран в почти всички аспекти на живота в Америка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase