Преди няколко седмици Пентагонът публикува видео, в което се вижда как военни самолети се срещат с... НЛО. Навярно заради цялата информация около COVID-19, клипът мина между капките и не предизвика толкова голяма реакция, каквато би в по-нормални времена.

Още по темата

След като видеото вече е в интернет пространството, от Пентагона публикуваха допълнителна информация около срещите с НЛО.

"Неидентифицираният летящ обект бе малък по размер, с големината на куфар и сребрист на цвят", пише в един от докладите, който описва инцидентът на 26 март 2014 година.

Един от военните самолети  F/A-18 е прилетял покрай обекта, но не е успял да го идентифицира. Пилотът се е опитал да установи визуален контакт със странната машина, ала не е успял. НЛО-то изчезнало от погледа му и никога повече не се върнало.

Според доклада след инцидента, срещата била "притеснителна" за безопасността, тъй като се състояла в зона със специален достъп. "Мисля, че е въпрос на време, преди самолетът ни да се сблъска с неидентифициран летящ обект", пише пилотът.

Докладите за срещата на пилотите с НЛО бяха "само за официална употреба", а сайтът Drive първи се сдоби с тях.

Според документите седем от срещите с "извънземни" включват военни самолети F/A-18E/F Super Hornet и са се случили между 2013 и 2014 година около крайбрежието на Вирджиния и Северна Каролина. Осем от инцидентите са били с участието на  EA-18G Growler. Те са се състояли през 2019 година над Атлантическия океан.

Много от докладите предупреждават именно за сблъсък във въздуха. В един от случаите, на 23-ти април 2014 година, пилотът на F/A-18E/F Super Hornet засича два обекта на радара си. Докато се опита да разбере какви са и да установи връзка с тях, с очите си вижда още две машини. Но те не се появяват на радара му.

Докладът от 27-ми април 2014 година е изключително пестелив към описания. Но дава едно от първите по-точни описания на НЛО-то - пилотът описва как почти се е сблъскал с обект, във формата на балон.

Три от седемте срещи са се случили в рамките само на пет дни през месец април 2014 година. Пет години по-късно, през 2019 година, се появява нов доклад, който казва, че пилотите са видели червен метеорологичен балон. Никой в базата обаче няма данни такъв уред да е пускан в района.

Една от версиите е, че това са дронове

Повечето машини са описвани като малки и бели. Само двама пилоти отбелязват, че НЛО-то, което са видели, е развило изключително голяма скорост. Повечето отбелязват, че обектите са били статични. Един от докладите има повече детайли - малка машина с крила, бяла на цвят, без други отличителни белези". Пилотът пише: "Заради малкия си размер, обектът е отбелязан като Unmanned Aerial Systems (UAS)."  Друг доклад описва "малка машина във формата на ракета".

Но дори фактът, че това са дронове, да е успокоил пилотите, нито един от военните не може да определи чий е дрона и кой го управлява. Това представлява огромна опасност, особено в зона, която се използва само за тренировъчни полети.

"В много отношения дроновете представляват по-голям риск от пилотирания самолет. Те често са трудни за виждане и понякога не се появява на радарите в самолета , пише в доклада. Съществува вероятността тези машини да са собственост на Китай или Русия, които се опитват да съберат информация за военните операции на САЩ.

Истината е някъде там

Вече десетилетие хората се чудят дали сме сами във Вселената. Всъщност, би било изключително себично, ако вярваме, че е така. За сега никой не е доказал съществуването на извънземни, но през 2007 година в Пентагона стартира секретна програма за изследване именно на такива видеа, които показват срещи със странни обекти. През 2012 година програмата е закрита, тъй като "има по-важни сектори, които имат нужда от финансиране".

Нейният създател, Луис Елизондо, обаче е категоричен: "Има много сериозни доказателства, че не сме сами", казва той пред CNN през 2017 година и обяснява, че обектите, които пилотите понякога виждат, нямат характеристиките на нито една машина, притежавана от САЩ, нито от която и да е държава в света.

Президентът Доналд Тръмп пък заяви, че видеото, публикувано от Пентагона е "страхотно", но призна пред Reuters, че "се чуди дали е истинско".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase