Доналд Тръмп. Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на Световния икономически форум в Давос, че Америка е "в разгара на на икономически бум, подобен на който светът никога не е виждал досега".

"Америка преуспява. Америка процъфтява и да, Америка отново печели, както никога досега", похвали се той.

Тръмп отбеляза, че американската икономика е била в "доста слаба" форма, когато той е влязъл в Белия дом и че анализаторите са очаквали рецесия по време на неговото президентство, но действията на неговата администрация са гарантирали, че това няма да се случи.

Американският президент рекламира търговските споразумения с Китай, Мексико и Канада като "най-големите търговски сделки, правени някога" и отбеляза, че те са "справедливи и реципрочни" и представляват модел за търговските сделки през 21-ви век.

Доналд Тръмп посочи, че отношенията с Китай "никога не са били по-добри", като в същото време той се похвали с личните си контакти с китайския президент Си Цзинпин, определяйки ги като "забележителни".

Пекин се ангажира да харчи 200 милиарда долара за внос на услуги и на промишлени стоки от САЩ, като сумата може да достигне "близо 300 милиарда долара, когато се свърши цялата работа", заяви Тръмп. 

Според него тарифите за китайските стоки са били необходими, за да бъде приключена "първата фаза" от търговската сделка, като той добави, че преговорите за втората фаза "ще започнат скоро" и че по време на тези преговори ще останат в сила повечето съществуващи митнически тарифи.

"Катастрофалното" търговско споразумение NAFTA беше заменено с "невероятната" сделка USMCA", заяви американският президент, визирайки новата тристранна търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада.

Президентът Тръмп също така обяви, че САЩ ще се присъедини към инициативата за един трилион дървета, стартирана по време на Световния икономически форум в Давос.

Пред глобалните политически и бизнес лидери в швейцарския курорт той отново критикува Федералния резерв на САЩ, отбелязвайки, че е понижил американките лихвени проценти прекалено бавно, докато преди това ги е повишил прекалено бързо, предаде БНР.

Тръмп се похвали с ръстовете на фондовия пазар, откакто той беше избран за президент и заяви, че негова администрация изгражда икономика, която "работи за всички". "Американският модел през 21-ви век е пример за модел, насочен повече към "трудещите се, гражданите и семействата", посочи президентът на САЩ.

Той също така обяви за приоритет обучението на американската работна сила по отношение на изкуствения интелект, квантови изчисления и 5G мрежите.

Доналд Тръмп пристигна по-рано днес в Давос, за да участва в Световния икономически форум - броени часове преди процесът за импийчмънт срещу него да навлезе в решителна фаза във Вашингтон.

"Напред към Давос, за да се срещна с Лидерите на света и на бизнеса и да докарам (. . .) стотици милиарди долари в САЩ!", написа в Тwitter Тръмп.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase