Снимка: Pixabay

Прецизната ракета от клас „земя-земя“, която се разработва от корпорация ”Lockheed Martin” за военновъздушните сили и флота на САЩ би могла да пробие руските системи за противовъздушна отбрана, предава РИА Новости. Това заяви пред американски медии генералът от силите за сигурност на САЩ Джон Рафърти.

Още по темата

Според него ракетата ще бъде използвана предимно в европейския театър на операции, като противодействие на руските системи за ПВО. В същото време в Тихия океан ракетата ще може да се противопостави на китайските военни кораби, пише „Фокус“.

Военните подчертават, че разработката ще трябва да замени тактическата ракетна система ”ATACMS”. Ракетата ще бъде с по-малки размери от предшественика си. Това би позволило на разработчиците да поставят повече ракети в установката, за която тя ще бъде разработена.

Изданието съобщава, че успешният тест на ракетата е проведен на полигона „Уайт Сандс“ в Ню Мексико на 10 декември. Изпитанията са показали, че бойната дистанция, която устройството достига, е поне 240 километра. Ракетата е покосила поставени й цели.

Очаква се тя да влезе на въоръжение в американската армия до 2023 г. Малко по-късно към функциите на ракетата се очаква да се прибави и възможността тя да проследява и унищожава движещи се цели, в зависимост от тяхното радиоизлъчване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase