Снимка: Pixabay

Калифорния лансира първата в страната система за ранно предупреждение за земетресение, която открива сеизмични вълни и предупреждава жителите чрез приложение за мобилни телефони, преди Земята да е започнала да се тресе, предаде Ройтерс.

Още по темата

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който призова жителите на щата да свалят приложението MyShake на годишнината от опустошителното земетресение в Лома Приета на 17 октомври 1989 г., увери, че системата е по-усъвършенствана в сравнение с използваните в Мексико и Япония, пише БТА.

"Цената на достъпа до живота се отъждествява с подготовката", каза той на пресконференция в Окланд, хвърляйки поглед към новия мост, който замени срутения при земетресението в Лома Приета, отнело живота на над 60 души в района на залива на Сан Франциско.

Системата, която ползва стотици сеизмични сензори, за да открие сеизмични Р-вълни, може да осигури на жителите 20 секунди, преди да започне земетресението. Това време може да се използва, за да се изключат газови инсталации или да се отворят вратите на асансьори.

Сеизмичните Р-вълни, които минават през вътрешността на Земята, идват преди повърхностните вълни и са с по-голяма честота по време на труса. Редица животни могат да почувстват Р-вълните, отбелязаха от Американското геоложко дружество.

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 година

Кой ще ти изключва печки и котлони? Грабваш децата и бягаш навънка.

1

Анонимен

преди 1 година

20 секунди са определящи при земетресение. Дано да върши работа. По-добре пет пъти да се изстреляш нахалост, отколкото веднъж да те затисне.