Снимка: Reuters

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че Турция е готова да отговори, ако САЩ й наложи санкции заради придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400, предава ТАСС, цитирана от Агенция "Фокус".

Американската администрация обсъжда дали Турция да попадне по икономически и финансови санкции след придобиването на руското въоръжение. Анкара вече беше наказана като й беше отказано да завърши сделката по придобиването на 100 изтребителя F-35, произведени в САЩ и на въоръжение в НАТО.

Още по темата
"Ако САЩ предприемат действия срещу нас, то ние ще излезем със съответстващ отговор. Разбира се, ние бихме искали отношения да продължат в качеството на два партньора в НАТО, но ако те проявяват враждебност към нас, то ние ще предприемем мерки", заяви първият дипломат на Търция.

Той дори отиде по-далеч като не изключи в тази връзка Анкара да предприеме "определени мерки по темата за авиобазата Инджирлик".

Това е най-източна разположената военновъздушна база на НАТО и е от изключително стратегическо значение за операциите на съюзниците в Близкия изток. В момента в базата е дислоцирано 39-то американско авиокрило и броят на служителите е близо 5 000 души.

Чавушоглу все пак изтъкна, че страната му се надява, че американският президент Доналд Тръмп и неговата администрация няма да въведат санкции в рамките на CAATSA - Законът "за противодействие на противниците на Америка чрез санкции".

Под ударите на този закон в момента са редици държави, сред които Русия и Иран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase