Снимка: БТА

Американски федерални прокурори съобщиха, че издирват над 12,6 милиарда долара в активи от мексиканския наркобос Хоакин Гусман, наричан Ел Чапо, предаде ДПА.

Държавното обвинение посочи, че голямата сума е според оценка на натрупаното от Гусман от престъпления, свързани с продажба на наркотици.

През февруари 62-годишният Гусман беше признат за виновен от съдебно жури в Ню Йорк за контрабанда на наркотици в САЩ, внасяни в продължение на десетилетия.

Прокурорите посочиха, че Гусман носи отговорност за продажбата на повече от 500 тона кокаин в САЩ, на стойност 11,8 милиарда долара, и на марихуана и хероин за стотици милиони долари.

Не е ясно как федералното правителство ще успее да изземе тези суми от Гусман.

"Това е до голяма степен абстрактно упражнение, тъй като правителството така и не установи или идентифицира и едно пени от тези 12,7 милиарда приходи, за които се твърди, че са събрани от Гусман", каза вчера в съда адвокатът му Джефри Лихтмън, цитиран от Си Ен Ен.

През март съдия отхвърли искането на Гусман за повторен процес.

Гусман беше заловен от мексиканските власти през януари 2016 г. в дома си в щата Синалоа, след като 7 месеца се укриваше. Преди това той избяга зрелищно от затвора през тунел, прокопан до килията му от негови съучастници.
Бившият главатар на картела Синалоа трябва да бъде осъден на 17 юли.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase