Снимка: архив Reuters

Високопоставеният съветник на Белия дом Джаред Къшнър заяви вчера, че американският президент Доналд Тръмп харесва палестинския лидер Махмуд Абас и иска да си сътрудничи с него, но Абас е реагирал хладно на жеста, предаде Ройтерс.

"Вратата ни е винаги отворена за палестинците", каза Къшнър в конферентен разговор с журналисти.

Палестинците отказаха да разговарят с Къшнър и с други инициатори на разкрития миналата седмица в Бахрейн план за мир между Израел и палестинците. На конференцията в Манама Къшнър разкри план за икономическо възстановяване на палестинските територии, Йордания, Ливан и Египет на стойност 50 милиарда долара, който зависи от това Израел и палестинците да постигнат политическо решение на продължаващия десетилетия помежду им конфликт.

Предложенията на Тръмп за преодоляване на спорните политически въпроси продължават да се пазят в тайна и ще бъдат оповестени по-късно тази година. Има съмнения сред палестинците дали планът на американския президент ще включва двудържавно решение, т.е. създаването на палестинска държава, която да съществува редом с Израел.

"Президентът Тръмп много харесва президента Абас. Той доста го харесва като човек. И в подходящото време, ако решат да си сътрудничат, то съм убеден, че ще открият, че пред тях има възможност. Дали ще искат да се възползват от тази възможност, това зависи от тях", изтъкна Къшнър.

Абас, който бе попитан в Рамала за думите на Къшнър, заяви, че би възобновил диалога със Съединените щати, ако те подкрепят двудържавното решение на конфликта между Израел и палестинците.

"Искате диалог? Ако отговорът е да, то трябва да признаете двудържавното решение и че Източен Ерусалим е окупиран и че международната легитимност е основа за какъвто и да било диалог. Изпратете ми тези думи на лист хартия и на следващия ден ще дойда в Белия дом. Иначе, не", каза Абас по време на събитие в офиса си в Рамала, на Западния бряг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase