Снимка: БулФото

Досега ние само сме продавали оръжия на американците и тъй като това е първият път, в който ние купуваме от тях, те искат да има сигурност. За следващите 8 изтребителя вече ще имаме кредитна история и тогава може да ни предложат отстъпки. Това каза пред bTV председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси.

Още по темата

Припомняме, че след като преди няколко дни американското посолство изпрати официална оферта на правителството за закупуването от страна на България на осем изтребителя F-16, вчера премиерът Бойко Борисов разкри, че цената на пакета ще бъде за около 2,2 милиарда лева. По-рано министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че страната ни ще плати всичко накуп. За целта министерството на финансите емитира нов вътрешен дълг за 300 милиона лева, с които ще бъде финансирана част от сделката.

Според Паси позитивно се развиват нещата както в преговорите между България и САЩ, така и във вътрешен план по отношение на закупуването на самолетите.

По думите му сделката върви към сключване и тази стъпка е изключително правилна след присъединяването на България към НАТО през 2004 година.

Соломон Паси коментира и новият посланик на САЩ в България - Херо Мустафа. Според бившия министър тя е изгряващата звезда в американската дипломация и изрази надежда, че идването на Мустафа ще доближи страната ни до изпращането на български космонавт в мисия на НАСА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase