САЩ показаха видеозапис, на който според тях ирански военни свалят неизбухнала мина от танкер, пострадал в Оманския залив. Записът е публикуван от Централното командване на САЩ, пише "Газета".

Според РИА Новости в интернет е качено двеминутно видео с ниско качество, на което се вижда катер край борда на някакъв танкер. Заради лошото качество на записа обаче не може да се разчете надписът върху танкера и дори да се разпознае знамето, посочва изданието.

Според американската армия, която публикува видеозаписа, се вижда как ирански катер отстранява неизбухналата мина от японския танкер Kokuka Courageous – единия от двата танкера, нападнати вчера в Оманския залив.

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите

Нови тайнствени инциденти с морски кораби станаха край бреговете на Иран, отбелязва "Комерсант" в материал за вчерашните нападения срещу двата танкера в Оманския залив.

Това е вече вторият инцидент с танкери в същия залив от месец насам, посочва вестникът по повод скорошните нападения срещу четири кораба, включително петролни танкери, край Обединените арабски емирства.

Поръчителите и изпълнителите на предходната диверсия още не са посочени официално, но САЩ не се съмняват, че зад атаката стои Техеран. Ситуацията в района, през който минават към 40 на сто от петролните доставки за световния пазар, се изостря на фона на борбата, водена от Техеран за правото да изнася горивото въпреки санкциите на САЩ, добавя "Комерсант", цитиран от БТА.

Обвиненията срещу Ислямската република са преждевременни, смятат експерти на "Известия".

Още по темата
Корабите може да са били нападнати от сили, желаещи да подтикнат САЩ към пряк военен сблъсък с Иран, смята Владимир Фитин от Руския институт за стратегически изследвания. Според аналитика това може да са както арабските монархии, които се конфронтират с Техеран по всички фронтове, така и спецслужбите на Израел, чийто стремеж е конфликтът да бъде решен възможно по-скоро с военна сила.

"Не изключвам да са били и йеменските хуси, водещи борба със саудитската коалиция", казва той и напомня "поредното им предупреждение, че ако саудитците не спрат да ги атакуват, те ще вземат сериозни контрамерки".

Фитин обаче не допуска зад атаката да стоят морски пирати като онези, които действат край бреговете на Сомалия и край изхода от Аденския залив.

Михаил Кофман от руския Център за военноморски анализ предполага, че нападението може да е извършено от подводни диверсанти - професионалисти.

"В района, където са атакувани танкерите, действат няколко кораба, включително американски и английски. Задачата им е да се борят с пиратите и да подпомагат кораби, подали сигнал за тревога. На самите танкери няма военнослужещи. Има само служители от частни военни компании, наети от собствениците или наемателите на корабите", обяснява той пред "Известия".

Според Кофман бойците-наемници могат да защитят кораба от пирати, дошли с леки лодки, въоръжени с ръчни гранатомети и автомати "Калашников". Те обаче нямат уреди, с които да открият професионални подводни диверсанти.
А в случая тъкмо такива професионалисти най-вероятно са повредили танкерите с подводни магнитни мини, заложени още в пристанището така, че да избухнат в открито море. Това показва, че в операцията са участвали специалисти от висока класа, допълва експертът.

Занапред всички танкери, минаващи през Ормузкия проток, ще бъдат снабдявани с допълнителна охрана и в региона ще действат подсилени морски патрули, за да не се допусне повторение на провокацията, заявяват пред вестника представители на норвежката компания "Фронтлайн" - собственик на един от танкерите, нападнати в ирански води.

Фирмата уверява, че ще вземе засилени мерки за сигурност на всичките си танкери, без да чака разследването да приключи. Ормузкият проток се превръща в нова точка на турбулентност в Близкия изток. Не може да се допусне подобни провокации да сринат пазара на петролните превози, поясняват хората от "Фронтлайн".

Показателно е според "Известия", че танкерите са атакувани, докато японският премиер Шиндзо Абе е на посещение в Иран.

Предвидено беше Абе, гощавал седмица преди това в Токио президента на САЩ Доналд Тръмп, да подпомогне прехвърлянето на мостове между Техеран и Вашингтон и да стане посредник в евентуални преговори. Взривяването на два кораба, един от които японски, може да се разглежда като недвусмислено послание от противниците на Ислямската република - на някого никак не му се ще САЩ да се помирят с Иран, разсъждава руският вестник.

"Незнайна сила взривява танкери в Оманския залив", гласи извод на "Взгляд".

САЩ обвиниха Иран като организатор на атаките, но сега дори Си Ен Ен признава, че те са неизгодни за Техеран, отбелязва онлайн изданието.

Заплахата за трафика на петрол от Персийския залив се засилва отдавна заради високата концентрация на военни кораби в района, липсата на мерки за доверие и твърдите изявления, правени от САЩ и Иран, посочва политологът Андрей Кортунов.

Той обаче не смята някоя от страните да планира мащабен конфликт, защото "от него ще изгубят всички". В самия Иран има различни сили, които биха могли да организират провокацията, смята експертът. "Това със сигурност би било изгодно например за анклавите на "Ислямска държава" или на Ал Кайда, защото щеше да отвлече вниманието от борбата с тероризма. Всичко би минало в плоскостта на противопоставянето между сунити и шиити", пояснява той.

Кортунов допуска, че ескалацията е изгодна за САЩ, но американците според него "не искат сами да воюват с Иран" - те ще подкрепят Израел или Саудитска Арабия, които може да започнат военна операция срещу Техеран.

"За Тръмп да се напъха сега в такъв конфликт по време на изборна кампания е почти самоубийство. Защото винаги е казвал, че неговото управление ще сложи край на конфликтите, а няма да е начало на нови", казва наблюдателят.

Донякъде ситуацията може да е изгодна за Русия, добавя той. "Ако се запазят рисковете за корабоплаването, това ще оскъпи петрола. А поскъпването е и мощен допинг за американския петрол и газа - колкото по-високи са цените, толкова са по-високи инвестициите", анализира руският експерт.

Експлозиите на танкери може да вдигнат цените на петрола, но е ясно, че никой от големите играчи няма да прави такива неща. Кой взривява танкери и каква е целта му - засега въпросът остава без отговор. А ситуацията става все по-напрегната и по-мистериозна, заключава "Взгляд".

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.