Снимка: архив, Reuters

Полицията в Ню Йорк поднесе за пръв път извинения за полицейското насилие срещу хомосексуалисти по време на Стоунуолските бунтове през юни 1969 г., предаде Франс прес.

"Станалото в миналото не е трябвало да се случва, действията на нюйоркската полиция са били грешка", каза началникът на полицията Джеймс О'Нийл с наближаването на 50-ата годишнина от Стоунуолските бунтове, повратна точка в борбата за правата на хомосексуалистите.

"Действията и законите са били дискриминационни и тиранични и поднасям извинение за това", заяви той на пресконференция, посветена на мерките за сигурност, които ще бъдат предприети за проявите до края на юни по случай годишнината.

На 28 юни 1969 г. хомосексуалисти се вдигат на спонтанен бунт срещу поредното нахлуване на полицията в "Стоунуол", известен гей бар в квартал Гринуич вилидж.

По онова време хората от ЛГБТ общността е можело да бъдат арестувани, ако демонстрират публично любовта си, ако танцуват заедно и дори ако носят неподходящи за пола си дрехи и аксесоари. Полицейските акции в гей баровете са били чести, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тази нощ обаче хората от бара, застъпници за техните права и случайни минувачи започват да крещят на полицаите, да ги замерват с каквото им попадне под ръка и влизат в схватка с тях. Сблъсъците между протестиращи и полицаи продължават и през следващите няколко нощи. Това не е първият път, в който гейове се вдигат на протест или влизат в спонтанна схватка с полицията, но се оказва повратен момент, отключил вълна от активизъм, отбеляза АП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase