Снимка: Reuters

Тръмп се срещна с британския премиер Тереза Мей. Във фокуса на разговорите са двустранното споразумение за сътрудничество между двете страни, когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз.

Още по темата

Преди разговорите Тръмп заяви, че ще има голяма сделка и подчерта, че САЩ са най-големият партньор на Великобритания.

Международните анализатори Мартин Табаков и Кристиян Шкварек коментират темата в "Денят ON AIR".

"Когато говорим за сключване на търговско споразумение между САЩ и Великобритания, има много въпросителни, за които няма отговор. Едно споразумение по пример на това, което ЕС сключи с Канда и Япония - трябва много време. Това са години на преговори. Второ, ние не знаем дали държавата окончателно ще напусне Общността и ако да, под каква форма", обясни Мартин Табаков.

По думите му каквито и ангажименти да е поела Тереза Мей днес, тя няма да е в позиция да ги изпълни след няколко дни.

Според Кристиян Шкварек изводът от тази среща е, че това е посещение, което от много хора е разглеждано във вътрешнополитичеки контекст, тъй като в англосаксонския свят до голяма степен политиката на всяка от отделните страни се влияе от другата вътрешно.

"Ние видяхме как Тръмп беше посрещнат от едни хора, които са предимно либерални и леви и подкрепят Хилари Клинтън или Обама в Америка. От друга страна, той се изказа за това кой би подкрепил в Консвервативната партия", обясни международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

Табаков коментира, че протестите във Великобритания не са били толкова големи, колкото при миналогодишното посещение на Тръмп и това не се дължи само на лошото време.

Експертите изказаха мнение, че все още няма ясен изход за ситуацията на Острова и дали Brexit ще се състои със сделка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase