Снимка: Pixabay

Кандидатите за американска виза ще трябва да предоставят данни за всичките си потребителски акаунти в социалните мрежи, съобщи bTV като се позова на Би Би Си.

Регулациите на Държавния департамент гласят, че хората ще трябва да представят информация за профилите си в социалните медии, имейл адреси и телефонни номера за период от пет години.

Почти всички кандидати за американски визи ще трябва да представят детайли за своето присъствие в социалните медии, според новоприетите правила.

Някои дипломатически и официални кандидати за американска виза ще бъдат освободени от строгите нови мерки.

Въпреки това, хората, които пътуват до САЩ, за да работят или да учат, ще трябва да предоставят тази информация. Властите са преценили, че предложението ще засегне 14,7 милиона души годишно.

"Ние непрекъснато работим за намирането на механизми за подобряване на нашите процеси на скрининг, за да защитим американските гражданите, като същевременно подкрепяме законното пътуване до Съединените щати", съобщиха власите във Вашингтон.

Всеки, който лъже за своите профили в социалните мрежи, ще се сблъска със сериозни "имиграционни последствия", съобщава Би Би Си, цитирайки думите на официално лице пред изданието "Дъ Хил".

Преди това само кандидати, които се нуждаеха от допълнителна проверка - например хора, които са били в части от света, контролирани от терористични групи - трябваше да предоставят подобни лични данни.

В същото време Американският съюз за граждански свободи - група за граждански права - заяви, че няма "никакви доказателства, че подобен мониторинг на активността на хората в социалните медии е ефективен или честен", добавяки че това ще накара хората да се самоцензуват онлайн.

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 2 години

До АмериканецАбе ***,научи български....

67

Анонимен

преди 2 години

Колко демократична и хуманна страна е САЩ!

66

Американец

преди 2 години

Аз живея в Америка от 30г. Тук не е за всеки. Трябва да знаеш английски перфектно и да имаш солидно образование или опит, за да си намериш работя която да е добре платена (над 100 хиляди годишно). Да 100 хиляди е едно в Небраска и друго в Ню Йорк или Сан Франциско, но 100 хиляди са си 100 и си в топ 3%. Ако отиваш в САЩ на бригада или да миеш чинии е полезно да си оплътниш времето с учене на език и срещане с различни хора за нетуъркинг.