Снимка: Reuters, архив

Позицията на властите в САЩ по много въпроси е променлива и едва ли може да се правят прогнози за бъдещето на руско-американските отношения за две години напред. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в ефира на телевизия "Россия-1", предаде ТАСС.

"Наистина, позицията на президента Тръмп и позицията на американската страна по много въпроси претърпяват стремителни промени, затова тук трябва да се изчакат някакви изчерпателни разяснения. Едва ли някой ще се осмели и ще се реши да прави прогнози за бъдещето на двустранните ни отношения през идните две години", каза той.

При все че Доналд Тръмп неведнъж е изразявал желание за среща с Владимир Путин, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо не направи конкретни предложения за такава среща по време на неотдавнашните си преговори в Сочи, добави Песков.

По думите му инициативата за двустранна среща на ниво президенти трябва да идва от САЩ.

"В Аржентина бе отменена договорена вече среща и тя бе отменена по-малко от 24 часа предварително. В тази връзка инициативата за нова среща естествено трябва да идва от американска страна", посочи говорителят.

Песков изрази надежда, че такава среща ще има. "Може да става дума за предварително съгласувана, с подготвен дневен ред, кажи-речи пълноформатна среща, което би било по за предпочитане и по-необходимо с оглед общите интереси", отбеляза той.

По-рано Владимир Путин заяви, че Русия е готова за диалог със САЩ; по думите му подходящ терен за среща с Доналд Тръмп може да стане форумът на Г-20 в Осака, Япония, през юни т. г. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase