Снимка: Reuters

Пентагонът съобщи във вторник за два военни договора на стойност 976 милиона щатски долара за построяване на участъци от стената на границата с Мексико, съобщава Vox. Това е първата крачка към обещаната цел на Доналд Тръмп още от избирането му за президент.

Първият договор е сключен с компанията SLSCO от щата Тексас на стойност 789 милиона долара. Тя ще се занимава с изграждането на граничната ограда в щата Ню Мексико.

Вторият договор е на стойност 187 милиона долара и е подписан от строителната компания Barnard в щата Монтана. Тя отговаря за строежа на стената в Аризона. Двата проекта трябва да са готови до 2020 г., обявиха от сайта на департамента по отбраната.

Целта на Пентагона е да се предотврати преминаването на незаконни емигранти и контрабандата с наркотици. Президентът Тръмп прати военни подкрепления от вътрешна сигурност по границата още преди година. В момента тя се пази от повече от 5 000 военни.

През декември Тръмп опита да притисне Конгреса, за да си издейства 5.7 млрд. долара за изграждане на стената, но му бяха отпуснати само 1.375 млрд. долара. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase