Снимка: Reuters

45 милиона долара са използвани от американските военни за създаване на шпиони от риби и други морски животни, с цел да следят дейността на вражеските подводници, съобщава Independent. Пет научни екипа са се заели със задачата.

"Ако можем да се докоснем до вродените сетива на живите организми в океана, можем да разширим способността си да следим активността на противника и да го правим дискретно, на постоянна основа и с достатъчно точност, за да характеризираме размера и вида на вражеските подводници. Това би ни донесло много стратегически ползи", казва директорът на програмата д-р Лори Адорнато.

Един от екипите ще проучва възможността определен тип микроби да бъде модифициран, за да открива дълбоко потопени вражески подводници.

Американският флот още разглежда възможността да използва каменния костур голиат за откриването на безпилотни вражески подводници, като руското ядрено торпедо "Посейдон".

Трети екип проучва теорията определен вид скариди да се използва като сонар. „Има потенциал да засича и най-тихите позводници“, заяви ръководителят на програмата.

Резултатите от проучването ще станат публично достояние до следващите няколко години.

Американските военни намекват, че генното инженерство ще е един от способите за постигането на целта. Ако ДНК-то на някои животни се измени, те биха могли да реагират на определени дразнители - като магнитното излъчване на вражеските подводници. Промяната в поведението им може да се следи с маркери или със сателит, а информацията да постъпва директно при флота на САЩ.

Програмата се ръководи от DARPA, за която е известно, че има опит с генното модифициране на организми за военни цели. Агенцията работи още по създаването на ГМО насекоми, които да заразяват посевите със синтетични вируси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase