Снимка: Reuters

"Америка е най-великото място на Земята", заяви президентът Доналд Тръмп на връщане в Белия дом снощи от Флорида. Това бе единственият коментар на Тръмп часове след като министерството на правосъдието обяви, че разследването на специалния прокурор Робърт Мълър не е открило доказателства предизборният екип на Тръмп да е заговорничил или съгласувал действията си с Русия, за да повлияе на президентските избори през 2016 г.

Мълър разследваше също дали Тръмп се е опитвал да възпрепятства разследването, но не е дал ясен отговор на този въпрос, припомня БТА.

Още по темата
Говорител на Белия дом каза, че президентът няма намерение да поиска главният прокурор да започне разследване срещу политическите му опоненти.

Междувременно лидерите на демократите в Конгреса искат да бъде публикуван пълният текст на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

"Фактът, че докладът на специалния прокурор Робърт Мълър не оневинява президента по толкова сериозно обвинение като възпрепятстване на правосъдието, показва колко е наложително да бъдат публикувани без никакво отлагане пълният доклад и съпътстващите го документи", заявиха в обща декларация Пелоси и Шумър след като главният прокурор Уилям Бар оповести резюме на заключенията в доклада. "Писмото на Бар поставя толкова въпроси, колкото дава отговори", се казва в декларацията. Според Пелоси и Шумър Уилям Бар не е "неутрален наблюдател" и "не е в позиция да прави обективни оценки".

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл заяви, че президентът Доналд Тръмп е бил прав за руското разследване. Резюмето на Бар за разследването на Мълър потвърждава позицията на Тръмп, че предизборният му екип не се е опитвал да заговорничи и да съгласува действията си с Русия, за да повлияе на изборите през 2016 г., каза Макконъл, цитиран от Асошиейтед прес. Той предупреди, че усилията на Русия да въздейства на институциите в САЩ "са опасни и смущаващи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase