Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е наредил да не се разрешава завръщането в САЩ на джихадистката Хода Мутана, която е задържана в Сирия и желае да се върне в страната, където живее семейството й, предаде Франс прес.

"Наредих на държавния секретар Майк Помпео и той е напълно съгласен да не се разрешава завръщането на Хода Мутана в страната", написа Тръмп в Тwitter.

Още по темата

По-рано вчера Помпео заяви, че Мутана не е американска гражданка и няма да бъде допусната в САЩ. "Тя няма правни основания, няма валиден американски паспорт, нито право да получи паспорт или виза, за да пътува до САЩ", посочи държавният секретар в изявление, цитирано от Ройтерс.

Адвокатът на семейството на Мутана, Хасан Шлиби, разпространи копие от свидетелството й за раждане, което показва, че тя е родена в Ню Джърси през 1994 година.

"Смятам, че е много опасно, когато това правителство се опитва да лиши американски граждани, хора които са граждани от десетилетия, от тяхното гражданство", заяви адвокатът. По думите му неговата клиентка е гражданин на САЩ и има валиден паспорт.

Хода Мутана заминала през 2014 г. в Сирия, за да се омъжи за джихадист от "Ислямска държава", припомня ТАСС, цитирана от БТА. По-късно той бил убит при контратерористична операция в Сирия, а жената била задържана от кюрдските бойци и сега се намира в бежански лагер в Североизточна Сирия с 18-месечния си син.

На 16 февруари Тръмп призова европейските страни да си приберат и изправят пред съда над 800 техни граждани, присъединили се към "Ислямска държава" и по-късно пленени в Сирия от силите на САЩ, техните партньори и съюзници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase