Снимка: архив, Reuters

Турските вестници поместват на първите си страници изявление на съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън за сирийските кюрди.

Болтън, който бе на посещение в Израел, заяви вчера, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите.

Турските издания определят като "скандални" думите на съветника за националната сигурност.

"Кои сте вие?", пише в заглавие в. "Йени шафак", като посочва, че САЩ, които засега спират планираното изтегляне на войските си от Сирия, "са заплашили" Турция относно ПКК (Кюрдската работническа партия). Изданието пише, че Болтън ще бъде в състава на американска делегация, която ще пристигне тази седмица в Анкара.

Още по темата

Според Анкара сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) са свързани с терористичната групировка ПКК.

Джон Болтън направи скандалното изявление от Израел. Той посочи, че "ПКК представя кюрдите", коментира вестник "Йени шафак", цитиран от БТА.

"Грозни думи от Болтън", пише в заглавие в. "Тюркие", като констатира, че още преди да е пристигнал в Анкара, той е ядосал турските власти.

Болтън каза, че "Турция трябва да гарантира сигурността на кюрдските бойци". Това изявление предизвика много реакции, добавя вестникът.

В. "Стар" съобщава, че освен Болтън в състава на американската делегация, която пристига утре в Анкара, са включени специалният представител на държавния секретар Майк Помпео за Сирия Джеймс Джефри и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд.

В. "Хюриет" цитира говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган, който по повод думите на Болтън заяви вчера, че е "неразумно" да се твърди, че Турция е взела на прицел кюрдите.

Проблемът се състои в това, че групировката ПКК/СЗН полага усилия да създаде свой собствен ред, потискайки кюрдите, които не й се подчиняват, както и в терористичните дейности на групировката срещу нашата страна, каза Ибрахим Калън.

Няма никакво съмнение, че една терористична организация не може да бъде съюзник на САЩ, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase