Снимка: Reuters

Във видеообръщение, което Белият дом разпространи, президентът Доналд Тръмп официално обявява изтеглянето на войските на САЩ от Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Решението му бе неочаквано, а Тръмп бе категоричен: "Ние спечелихме срещу ИДИЛ. Време е нашите военни да се върнат у дома"

Още вчера, американски представители съобщиха за вероятността, Тръмп да изтегли всичките 2000 американски войници, намиращи се в Сирия.  Решението му не се прие добре от републиканските законодатели, които се възмутиха на действията на президента, а у някой се появи и чувство на притеснение.

Още по темата

Служители казаха, че ръководители на министерството на отбраната и военни командири до последния момент са се опитвали да разубедят президента да взима това решение. Изненадващото обявяване на победа над ИДИЛ е в противоречие и с оценките на собствените му експерти за положението в Сирия, отбелязва АП.

В  обръщението си Тръмп заложи на емоционалния елемент и посочи колко тежко е да пишеш писма и се обаждаш на близките на загиналите в битка. "Сега те всички се връщат, незабавно се връщат", заявява той.

Решението на Доналд Тръмп се базира на убеждението, че американските войници в Сирия нямат други задачи освен да се бият с "Ислямска държава", която сега държи около 1 процент от територията, която владееше, когато бе най-силна.

Видни американски сенатори реагираха с недоволство на новината. Сенатор Марко Рубио от Флорида каза, че изтеглянето ще е "голяма грешка" и че кюрдските бойци ще престанат да се бият срещу "Ислямска държава", когато им се наложи да се изправят срещу турски войски, преминали границата със Сирия. Това е лоша идея, на практика тя помага на ИДИЛ, заяви Рубио и предупреди, че изтеглянето на САЩ може да предизвика по-широк конфликт в региона.

Само преди няколко дни специалният пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция, Брет Макгърк, каза, че американските войски ще останат в Сирия, дори след като ИДИЛ бъде изгонен от бастионите си. А преди две седмици генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник щабовете, каза, че САЩ все още има да свършат много работа, за да обучат местните сирийски сили как да не допуснат възраждане на "Ислямска държава" и да стабилизират страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase