Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е провел телефонен разговор по негова инициатива с управляващите в Саудитска Арабия, когато цената на петрола беше 82 долара за барел, след което тя е спаднала, предаде ТАСС, позовавайки се на негово интервю във в. "Вашингтон пост".

"Цената беше 82 долара - вероятно преди два месеца и половина, за барел и щеше да достигне до 100 долара и това щеше да бъде равносилно на голямо увеличение на данъците, а аз не исках това. Позвъних им (на управляващите в Саудитска Арабия, бел.ред.) и те позволиха на петрола да потече (увеличили са обема на добива, бел.ред,), и сега имаме 52 долара (цена на петрола, бел.ред.)", каза президентът.

Още по темата

В интервюто за в. "Вашингтон пост" Тръмп разказва, че този разговор се е провел много преди убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. По думите на американския президент централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) не е заявявало, че убийството е извършил саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд.

"Може той да го е извършил, а може е и да не е. Но той отрича да го е направил (...) и ЦРУ впрочем не потвърди, че той го е направил. Не казвам, че те (ЦРУ, бел.ред.) са заявили, че той не го е направил, но те не са потвърдили това", поясни президентът.

В понеделник Ройтерс съобщи, че добивът на петрола в Саудитска Арабия е надхвърлил 11 милиона барела на ден. По данни на агенцията в края на ноември той е бил 11,1-11,3 милиона барела на ден. Това е исторически рекорд.

През октомври саудитският добив достигна 10,7 милиона барела на ден. По-късно министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Абдул Азиз ал Фалих каза в интервю за ТАСС, че в скоро време добивът може да достигне стабилното ниво от 11 милиона барела.

След въвеждането на санкциите срещу Иран, които едновременно бяха съпроводени със смекчение на условията им, саудитският енергиен министър заяви, че страната му няма да наводни пазара с петрол и е възможно да намали износа на петрол не само през декември 2018 година, но и през януари 2019 година. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase