Общ преглед

Жертвите на огромния пожар в Северна Калифорния са вече най-малко 76, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Огнеборците се опитват да овладеят най-смъртоносния горски пожар от столетие, но усилията им са саботирани от поривист вятър, който заплашва да унищожи постигнатото.

Шерифът на окръг Бют Кори Хъния каза, че е установено местонахождението на няколкостотин души, но близо 1300 продължават да са в неизвестност. Той подчерта, че списъкът включва дублиращи се имена и имена на хора, които не са уведомили, че са добре. Шерифът призова хората, които са се евакуирали, да проверяват списъка.

Пожарът е унищожил близо 10 000 жилища и 600 кв. км площи, откакто избухна на 8 ноември. В момента е овладян до 55 процента.

Президентът Доналд Тръмп посети и двете части на Калифорния, където бушуват големи пожари, и обеща пълна подкрепа от страна на федералното правителство. При пожара в Южна Калифорния са загинали трима души.

Много тежко е да видиш това, каза Тръмп, след като пристигна в почти заличения от огромен горски пожар град Парадайз в щата Калифорния.

"Никой не би могъл и да си помисли, че това може да се случи", каза той, застанал пред изгорелите останки от постройки в града. Много тъжно е да го видиш. Що се отнася до загиналите, никой всъщност не знае броя им на този етап, има много хора в неизвестност, добави Тръмп.

Президентът се срещна с пострадали от бедствието, посети оперативни центрове, разговаря с ръководители на спасителните и издирвателни действия, похвали работата на пожарникарите и силите на реда, както и представителите на федералната агенция за действия в кризисни ситуации.

Гигантският пожар в Северна Калифорния, наречен "Лагерен огън", изпепели близо 60 000 хектара и взе 71 жертви, а над 1000 души се смятат за изчезнали.

В южната част на щата, близо до Лос Анджелис, пожарът "Улси"е унищожил почти 40 000 ха, голяма част от тях в известния курорт Малибу, където притежават имоти много знаменитости.

Близо 9000 пожарникари се борят с двата големи пожара, принудили десетки хиляди жители да се евакуират. Основната издирвателна операция се извършва в Парадайз - дом на голям брой пенсионери, които не са успели да избягат навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар