Снимка: Reuters

След американските междинни избори Доналд Тръмп не е споменавал често "престъпниците" от кервана с мигранти от Централна Америка, които може според него "да нахлуят" в САЩ.

Керванът обаче продължава пътя си към мексиканската граница на Щатите. Ако сложим в скоби американската кампания, остава един закономерен въпрос: застрашават ли мигрантите сигурността на страната?

Мигрантите - близо 5000 на брой, напуснаха в понеделник Гуадалахара и се движат към Тихуана, разположен на северозапад, на около 1800 км.

Дочул как американският президент ги нарича "бандити", Байрон Салинас - механик от Хондурас, пътуващ с кервана, поклаща глава: "Бандитите са тези, от които бягаме".

Още по темата

Салинас подсмърча и кашля в студа, вдигнал на ръце едногодишния си син - не прилича много на образа, внушаван от Тръмп: "нехранимайковци" и "много лоши хора".

Също като повечето от тези мигранти без документи, тръгнали преди месец пеш или на автостоп през Централна Америка и Мексико, Салинас и жена му Исамар казват, че искат просто да отгледат детето си далеч от мизерията и уличните банди в родната им страна.

"Това са най-вече семейства и пълнолетни кандидати за убежище, които бягат от насилието, заплахите и трудните условия", уверява Ройс Бърнстийн Мъри от Американския съвет по миграцията - мозъчен тръст във Вашингтон. "Те просто търсят сигурно място", казва тя.

"Хора от Близкия изток"

След атентати в Париж през 2015 г. обаче е трудно да бъдат отхвърлени изцяло опасенията за сигурността, които навява тази огромна върволица от мигранти, пише Франс прес.

Някои от извършителите на тогавашните атентати във френската столица се бяха промъкнали в Европа с потока мигранти и бежанци, бягащи от Сирия.

Говорейки за мигрантския керван, Тръмп подхвана рефрена на европейската крайна десница от времето на сирийската вълна; нищо обаче не доказва, че в мигрантския керван се укриват ислямски терористи.

Самият Тръмп призна, че няма "никакви доказателства", макар да твърдеше в много тревожен туит, че там се намират "неизвестни лица от Близкия изток".

Експертите по миграцията, аналитиците от сферата на сигурността, а и някои мигранти заявяват, че в кервана може и да има неколцина членове на банди или други престъпници.

Някои мигранти заявиха пред АФП, че са разпознали групичка младежи, които се дрогират и крадат, но не забелязват по-внушително криминално присъствие.

"Разберем ли, че в групата има крадец, чака го здрав бой. Никой крадец с всичкия си не би останал тук", коментира Денис Алберто де ла Крус, 31-годишен рибар от Гватемала.

"В коя да е група с подобни размери вероятно има хора с криминални досиета", признава Ричард Майлс, експерт по сигурността от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

"Но ако имаше мнозина от "MS-13", групата със сигурност щеше да ги разкрие, защото повечето бягат тъкмо от тях", казва той по повод една зловеща банда.

Освен това тези престъпници лесно щяха да бъдат изобличени в САЩ с тяхната система за сигурност по границите, с "разширените процедури за контрол" на пръстовите отпечатъци и биометричните данни, с проверките на миналото, казва Бърнстийн Мъри.

Потеглили от Хондурас на 13 октомври, мигрантите си навлякоха гнева на Тръмп час след като пробиха първото заграждение на границата между Гватемала и Мексико, а после се сблъскаха с мексиканската полиция за борба с безредиците.

Тръмп разположи по границата с Мексико хиляди военни, но според експерти е малко вероятно керванът да направи опит за силово нахлуване в САЩ. Американските власти ограничиха достъпа на автомобили от Тихуана, препречиха пътя с циментови бариери и бодлива тел.

Мигрантите пътуват главно на групи, за да се пазят от нападения и отвличания в Мексико.

Пристигането им на границата не би трябвало да създаде проблем на САЩ, предполага Бърнстийн Мъри.

"Границата се охранява по-добре отвсякога", казва тя. "Злосторници може да срещнете в коя да е група хора, но повечето, почти всички са точно такива, каквито твърдят, че са", добавя Мъри.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase