Снимка: Reuters

Американски мозъчен тръст съобщи днес, че е локализирал най-малко 13 от общо 20 необявени ракетни бази в КНДР, предаде Ройтерс.

Тези данни показват пред какво предизвикателство са изправени преговорите с Вашингтон, който се опитва да убеди Пхенян да се откаже от ядрените оръжия и балистичните ракети, отеблязва агенцията.

Според доклад на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, в някои от обектите се наблюдава дейност по поддръжка и дребни подобрения в инфраструктурата. Обектите, споменати в доклада, са разпръснати в отдалечени планински райони из цяла Северна Корея и могат да се използват за складиранен на балистични ракети с различен обсег, като за най-големите от тях се смята, че имат капацитет да достигнат всяка точка в САЩ.

Северна Корея не е признала съществуването на нито една от тези ракетни бази, а според анализатори прецизното разкриване на ядрените оръжия и ракетната боеспособност са важна част от споразумението за денуклеаризация.

Саканмол - обектът, който е най-близо до границата с Южна Корея и столицата й Сеул, изглежда "активен и сравнително добре поддържан", констатира докладът.

"Извеждането от експлоатация на обекта за ракетни изпитания Сохе в Северна Корея привлича медийно внимание, но замъглява военната заплаха за силите на САЩ и Южна Корея от този и други необявени бази за балистични ракети", посочват авторите на доклада, цитирани от БТА.

На повратната си среща през юни в Сингапур севернокорейският лидер Ким Чен-ун и президентът на САЩ Доналд Тръмп се ангажираха да работят за денуклеаризацията, но в споразумението им липсваше конкретика, а преговорите вървят трудно, отбелязва агенцията.

Преговарящите от САЩ и Южна Корея тепърва трябва да изтръгнат от Пхенян конкретна декларация за мащаба и обхвата на оръжейните програми или обещание да спре разполагането на съществуващия арсенал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase