Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Когато Доналд Тръмп се обади по телефона на приятели, китайци и руснаци слушат и научават, пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на американски разузнавателни доклади. Вестникът посочва, че съветници на президента на САЩ нееднократно са го предупреждавали, че неговите мобилни телефони не са сигурни, а освен това са му казвали, че руски шпиони редовно го подслушват.

Обаче бъбривият президент, на когото през последните дни се налагаше по-често да използва подсигурените телефонни линии на Белия дом, все още не желае да се раздели със своите устройства iPhone. Служители в Белия дом изразяват надежда, че президентът поне се въздържа от обсъждането на класифицирана информация, когато ги използва.

Според източници от разузнавателните служби на САЩ, цитирани от "Ню Йорк таймс", било установено, че Пекин се стреми да използва чутото от разговорите на Тръмп - как разсъждава, с какви аргументи може да му се повлияе и кого е склонен да послуша, за да бъде предотвратена ескалацията на търговската война със САЩ.

Освен това китайците съставят списък на хората, с които Тръмп често говори, с надеждата, че ще ги използва, за да повлияят на президента. Сред тези лица са Стивън Шуорцман, президент на "Блакстоун груп", който финансира магистърска програма в университета "Цинхуа" в Пекин, и Стив Уин, бивш хазартен бос от Лас Вегас, който притежава луксозни имоти в Макао.

Русия едва ли се стреми към подобни на китайските опити за оказване на влияние върху поведението на президента Тръмп вероятно заради симпатията на Тръмп към руския президент Владимир Путин, казва пред нюйоркското издание бивш служител в разузнаването. Китайците и руснаците "биха търсили всяка дреболия - с каква лекота той говори за нещо, какви аргументи използва", казва Джон Софър, ветеран от ЦРУ с 28-годишен стаж, служил през 90-те години в Москва, а после шеф на руска програма на агенцията.

Доналд Тръмп разполага с два официални "айфон"-а, подсигурени от експерти от Националната агенция за сигурност, и един трети личен, който не се различава от милионите такива устройства по света. Тръмп държи на личния си телефон, казват от Белия дом, защото в него за разлика от другите два може да запаметява номерата на своите познати. От корпорацията "Епъл" отказаха коментар за президентските "айфон"-и, но по принцип те не са напълно обезопасени и са уязвими на хакерски атаки, заключава "Ню Йорк таймс".
"Уошингтън екзаминър" се опитва да даде отговор на въпроса защо "бомбаджията", изпратил пакети с взривни устройства до бившия президент Барак Обама, семейство Клинтън, офис на Си Ен Ен и другаде вероятно скоро ще бъде заловен. Според седмичното издание профилът на подобни инциденти предполага един-единствен извършител.

В анализа са изложени няколко аргумента за евентуалното бързо разкриване на човека, разпратил опасни пакети до видни демократи и изтъкнати противници на президента Доналд Тръмп, сред които Джордж Сорос.

Първо, нито едно от устройствата не е избухнало, което ще даде на "Сикрет сървис" и ФБР ценен материал за разследване - произход, изработка, компоненти, тип експлозиви и системи за детониране. Така следователите ще стеснят представата си за уменията и подготовката, необходими за изработката. Вероятно извършителят е целял именно това - бомбите да бъдат открити, преди да избухнат, което също е улика.

Освен това броят на разпратените бомби и очевидната им ефективност сочат заподозрян, който притежава военно или аналогично обучение за безопасна работа с експлозиви. А ФБР има ефективна процедура за проследяването на лица, които се опитват да придобият експлозиви, която процедура, според "Уошингтън екзаминър" е предотвратила "голям брой" бомбени нападения от последователи на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Това, че пакетите са адресирани до демократи и противници на Тръмп, също са улика, макар че в случая може да става дума за съвпадение, пише списанието. То изразява увереност, че "Сикрет сървис" ще проведе разследването агресивно и ефективно и заподозреният (или заподозрените) ще бъдат разкрити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase