Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес американския президент Доналд Тръмп да не се поддава на изкушението да унищожи многостранния подход и по-специално ООН, предаде Франс прес.

"Организацията на обединените нации бе основана върху руините на Втората световна война и очевидно далеч не е съвършена. Но да бъде унищожено нещо, без да бъде създадено нещо ново (на негово място), е изключително опасно и това може да унищожи сегашния ред, който гарантира мира, по-бързо, отколкото си мислим", каза Меркел на предизборна среща на Християнсоциалния съюз, традиционния баварски партньор на нейните християндемократи, преди регионалните избори в южната германска провинция на 14 октомври.

Германският канцлер подчерта, че многостранният подход е пътят, който трябва да бъде следван. "Сегашният американски президент казва, че мултилатерализмът не е отговорът на проблемите, и за разлика от мен смята, че има само ситуации с един печеливш ", отбеляза Меркел.

Тя предупреди, че това поставя под въпрос функционирането на многостранните системи, на ООН.

Във вторник в речта си на годишната сесия на Общото събрание на ООН Тръмп възхвали "суверенитета" и разкритикува "идеологията на глобализацията", припомня Франс прес.  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase