Снимка: БТА

Страхът от Китай, който се опитвал да измести САЩ на световната сцена, е неоснователен, каза днес ръководителят на китайската дипломация Ван И, предаде Франс прес.

В реч пред Съвета за международни отношения в Ню Йорк Ван каза, че Китай се стреми единствено към световна хармония. По повод изводите на американски анализатори, според които Китай засилва усилията си за получаване на позиция на хегемон в света китайският първи дипломат подчерта: "Искам да ви кажа много ясно, че това е сериозна грешка в стратегическата преценка".

"Това е фалшива прогноза, която може да се окаже изключително вредна за американските интереси и бъдещето на САЩ", предупреди китайският външен министър.

Ван увери, че "няма причини за паника" заради търканията между Пекин и Вашингтон и че трудностите може да бъдат преодолени, предаде Ройтерс.

През последните години Китай значително разшири присъствието си в света, особено в Африка. В ООН Пекин също разширява влиянието си, като включва все повече военни кадри в мирните операции и редовно увеличава финансовия си принос към световната организация.

Ван И отхвърли твърденията, че Китай краде технологии, разработени от чуждестранни компании. "Искам да подчертая, че Китай не е копирал чуждестранни патенти" и "няма да копира чуждестранни патенти", увери той.

Китай казва, че намеренията му са мирни, но има териториални претенции към почти цялото Южнокитайско море, през което годишно преминават стоки на стойност около 3 трилиона долара, отбелязва Ройтерс. Малайзия, Виетнам, Филипините и Бруней също претендират за части от морето, в което има нефтени и газови залежи и големи риболовни полета. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase